Френски самолетостроител с интерес да инвестира в Г. Оряховица, бившите казарми стават индустриална зона

НОВА ИНДУСТРИАЛНА ЗОНА НА ГОРНА ОРЯХОВИЦА С ПЛОЩ ОТ БЛИЗО 300 ДКА ВЕЧЕ Е ЧАСТ ОТ „НАЦИОНАЛНА КОМПАНИЯ ИНДУСТРИАЛНИ ЗОНИ” (НКИЗ) И ЩЕ БЪДЕ РАЗВИВАНА ОТ ДЪРЖАВАТА. Става дума за бившите градски казарми, разделени на 15 отделни парцела, които местната администрация получи от държавата преди три години. Територията вече има нов подробен устройствен план и готови проекти за изграждане на електро- и ВиК схема за захранване на всички новопроектирани имоти. Парцелът разполага с добра техническа инфраструктура, като е особено атрактивен с близостта си до международното летище в Горна Оряховица и с товарна гара. Терените в Горна Оряховица ще бъдат предлагани на инвеститори от „Национална компания индустриални зони”, а френска самолетна компания вече проявява сериозен интерес. Намеренията й са да изнесе производство извън Франция, а Горна Оряховица дава подходящи възможности. Миналия месец кметът на общината инж. Добромир Добрев е подписал меморандум за зоната в Министерството на икономиката.

Според него вече има пълна готовност да се посрещнат нови инвеститори, като се надява това да е „първата крачка към връщането на престижа на Горна Оряховица като индустриално сърце на региона“. До момента „НКИЗ” ЕАД има подписани меморандуми за сътрудничество с общините в Бургас, Божурище, Враца, Сандански, Ловеч, Кюстендил, Варна, Видин, Дупница, Стара Загора, както с областна администрация Кърджали.

Местната администрация в Г. Оряховица вече оправи главния подход към зоната – ул. „Иван Момчилов“. Отсечката, която е малко над километър, обслужва над 15 големи фирми.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.