Престъпление и наказание. Почернени родители не могат да вземат стотинка от 200 000 лв. кръвнина, убиецът лежал само… 4 г.

Влади бил намушкан в сърцето от Николай Сарандаков след забележка в Горна Оряховица…

„Какво е това правосъдие? Какво е това наказание? Убиецът на сина ми получи само 8 г. затвор, а вече е на свобода, защото е лежал наполовина. Всеки ден го виждам. Осъдиха го да плати на мен и на съпруга ми по 100 000 лв. кръвнина, но не сме видели нито стотинка. За него няма възмездие, а за нас – няма живот“, прорида 59-годишната Стоянка от Горна Оряховица. В момента жената е в болнични, защото след пореден припадък, си счупила ръката. Съпругът й пък е пенсионер от доста време. Двамата почернени родители имат и една дъщеря, която е психолог и работи точно с такива случаи.

„Ако аз извърша убийство, дали ще лежа четири години и дали ще ме оставят да не платя и стотинка? Дъщеря ни се стопи от мъка и от нерви, но сега ние с баща й вече се молим само тя да е добре, че друго чедо си нямаме. Взеха ни го за нищо”, едва обяснява още Стоянка, която заедно със съпруга си са работил дълги години в Захарния комбинат, но после били съкратени.

Тя и мъжът й Стефан са почернените родители на Владимир Йорданов. Той бе убит с удар от нож в сърцето на 9 август 2010 г. на улица в Горна Оряховица. Убиецът е Николай Сарандаков, който имал стадо кози и го гледал в дома си, на близка до дома на Влади улица. Когато е намушкан и издъхва веднага, Владимир е бил на 29 г. Нямал е още нито съпруга, нито деца. Във фаталната вечер отивал да изпраща приятелката си до дома й. Тя тръгнала напред, а той се забавил. Направил забележка за вонята от стадото кози на Сарандаков, който вади сгъваемия си нож с над 10 см острие и го наръгва. После избягва от местопрестъплението с жена си и двамата кротко се прибират в дома си заедно с козето стадо. На улицата излизат много хора, които виждат какво става, викат линейка, но за съжаление, е късно и Влади е издъхнал от удара на своя нападател.

Козарят отива в затвора за 8 г., защото признал вината си

ХЛАДНОКРЪВНИЯТ УБИЕЦ НА МЛАДИЯ МЪЖ Е АРЕСТУВАН ВЕДНАГА. Срещу него е внесен обвинителен акт за умишлено убийство без смекчаващи вината обстоятелства освен това, че преди не е осъждан за престъпления от общ характер. Според свидетели и справка за личността на Сарандаков, той не се ползва с добро име, бил е сприхав, агресивен и заядлив. По време на разследването не се споменава 66-годишният убиец тогава да е бил болен от нещо. Той и съпругата му Лиляна, пряк свидетел на кървавото деяние, се опитали да убедят полиция и прокуратура, че Влади първо е посегнал и е удрял козаря в слабинитге, но тези лъжи са опровергани от експертизи.

СЛЕД УБИЙСТВОТО НА ВЛАДИ ГОРНА ОРЯХОВИЦА СЪБИРА ДЕСЕТКИ ПОДПИСИ С ИСКАНЕ ЗА ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА ЗА УБИЕЦА. Независимо от доказания умисъл за извършване на убийството и липса на разкаяние, на 18 март 2011 г. Окръжният съд дава 9 г. затвор за козаря при първоначален строг режим. Той се признал за виновен и делото е минало по съкратената процедура с намаляване на исканите 12 г. затвор от прокуратурата. След това Сарандаков обжалва въпреки това и Апелативният съд във В. Търново му намалява наказанието с една година и вече не при строг режим, защото бил… болен. Присъдата на апелативните съдии е от юли 2011 г. Те отхвърлят претенцията на Сарандакови, че сумите от по 100 000 лева за двамата родители на убития били големи и ги оставят в размера на първата съдебна инстанция.

ПРЕДИ ОКОЛО ДВЕ ГОДИНИ НИКОЛАЙ САРАНДАКОВ ИЗЛИЗА ОТ ЗАТВОРА, където е излежал едва четири години и помилван поради болест. Отдавна бил продал козето стадо. Сега си е в същата къща в Горна Оряховица, а родителите на убития Владимир го виждат всеки ден. Нито веднъж през всичките тези години убиецът не е направил дори опит да се извини, нито пък е дал стотинка от присъдените на всички съдебни инстанции 200 000 лева кръвнина на почернените родители Стоянка и Стефан Георгиеви. Така си е останал с наказанието от 4 г. от милостивия закон, колкото дават за кражба.

„Разкаяният“ убиец продал имот, после прехвърлил пенсията на сина си

ВЕДНАГА СЛЕД ПРИСЪДАТА РОДИТЕЛИТЕ НА ВЛАДИ СИ ВАДЯТ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ЛИСТ за присъдената кръвнина и започват да търсят имоти за налагане на възбрана. Оказва се, че Сарандакови са продали имот на жената, с която и досега синът им живее на съпружески начала. Младите са във Варна и имат дете, а Лиляна и Николай и до днес си живеят в същата тази къща. После вече 73-годишният козар, отнел живот за една забележка, прехвърлил и пенсията на сина си.

Родителите на Влади правят единственото възможно в такива случай – завеждат гражданско дело за обезсилване на продажбата на имот, който е можел да ги възмезди поне малко за непрежалимата загуба на сина им. На 27 юни 2016 г. Районният съд в Горна Оряховица разваля имотната сделка, извършена само месец след убийството през 2010 г.

После обаче Окръжният съд отменя решението на ГОРС, а ВКС оставя молбата на родителите без разглеждане. Адвокат по гражданското дело на семейството на жертвата е Людмила Илиева. Тя казва, че законодателят трябва да промени закона така, че да гарантира на близките на убития възмездие при присъдена кръвнина. И не само в тази драма, защото почти няма дело за убийство с осъден престъпник и присъдени обезщетения за наследниците на жертвата, в които сумите по кръвнината да са платени. Така съдебните решения с присъдени парични обезщетения се превръщат в лист хартия без стойност и без възмездие.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *