Последният пролетен месец ще бъде по-топъл и по-валежен от обичайното

Астрономическа справка: В началото на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 22 мин. и залязва в 20 ч. и 27 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 5 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 5 ч. и 52 мин. и залязва в 20 ч. и 57 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 5 мин. Фазите на Луната през месеца са: 8.05. – последна четвърт, 15.05. – новолуние, 22.05. – първа четвърт, 29.05 – пълнолуние.

Климатична справка: Май е последният пролетен месец, през който слънчевото греене се увеличава и температурите се повишават чувствително. Климатично Слънцето огрява страната ни 230 – 260 часа, в планините 160 – 200 часа. В края на месеца температурата на морската вода обикновено достига 17 – 18 гр. Зачестяват нахлуванията на влажен океански въздух от северозапад и валежите се увеличават значително, съпроводени често с гръмотевични бури и градушки. Средно веднъж на 10 години се регистрират интензивни застудявания, при които в районите с надморска височина над 500 – 600 метра вали сняг. Във високите полета падат последните пролетни слани.

Прогноза: През тази година през май се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 гр., по Черноморието и във високите полета – 15 – 16, в планините – от 2 до 5 гр. по високите части над 2000 м и до 12 – 14 гр. в по-ниските. Най-ниските температури през месеца ще са между 5 и 10 гр., а най-високите – между 29 и 34 гр.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата в западната половина от страната и около и под нормата – в източната. Месечна норма на валежите е между 50 и 70 мм, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 мм, в планинските и припланински райони – от 70 до 140 мм.

В началото на месеца ще преобладава слънчево време, в следобедните часове над Западната България с купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 25 и 30 градуса. През периода 4-10 май въздушната маса ще е неустойчива. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. Очакват се и градушки. Температурите слабо ще се понижат.

В началото на второто десетдневие се очаква временно стабилизиране на атмосферата. Ще има повече слънчеви часове, а превалявания се очакват само на отделни места в планинските райони. Температурите слабо ще се повишат. В средата и в края на десетдневието отново времето ще е неустойчиво с развитие на купесто-дъждовна облачност, краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки.

През третото десетдневие температурите относително ще се повишат. Ще се задържи неустойчиво, с повече слънчеви часове преди обяд и с краткотрайни превалявания и гръмотевични бури след обяд и преди полунощ. По-значителни и на повече места ще са явленията в Западна и Централна България около 21-ви, 24-26 май и в края на месеца.

 

Красимир Стоев – синоптик в НИМХ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.