ВРЕМЕТО: Петък се очакват температурни рекорди в региона, от неделя захлаждане и дъждове с гръмотевици

През нощта ще има незначителна облачност до ясно. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 12 и 15 гр. За В. Търново се очаква минимална температура около 14. Преди обяд ще преобладава време с незначителна облачност до ясно. След обяд ще има незначителна до променлива облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от изток. Максималните температури ще бъдат между 31 гр. и 34 гр. За В. Търново се очаква максимална температура около 32 гр. Очаква се нов температурен рекорд за В. Търново за максимална температура на тази дата. Атмосферното налягане ще се повишава. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 30.6 гр. през 1971 г., а най-ниската измерена минимална е 0.2 гр. през 2000 г. Слънцето ще изгрее в 06 часа и 08 минути и ще залезе в 20 часа и 21 минути. Фаза на Луната: четири денонощия след пълнолуние. И в събота времето ще запази характера си. Минималните температури ще бъдат между 12 и 15 гр., а максималните – между 28 и 33 гр.

От неделя до четвъртък ще има променлива до значителна облачност, на места с превалявания от дъжд. Очакват се и гръмотевици. Вероятността за валежи е най-висока от неделя до вторник. Ще духа слаб до умерен вятър от изток с временно усилване по купесто-дъждовните облаци. Минималните температури в неделя ще бъдат между 11 и 14 гр., максималните – между 26 и 29 гр. От понеделник до четвъртък минималните температури ще бъдат между 10 и 13 гр. Максималните температури ще бъдат между 21 гр. и 24 гр.

Над западните и централните части на Стара планина в петък и събота преди обяд ще има незначителна, в следобедните часове променлива купеста облачност и на места, предимно над западните части на планината, е възможно да превали дъжд и да прегърми. Вятърът в петък ще бъде слаб до умерен от югоизток, в събота – умерен до силен от изток-североизток. Максималните температури на 1200 м ще бъдат между 18 гр. и 16 гр.

От неделя до четвъртък над западните и централните части на Стара планина ще има променлива до значителна облачност с превалявания от дъжд. Очакват се и гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от североизток. Максималните температури на 1200 м ще се понижават от около 15 гр. в неделя, до около 11 -12 гр. от понеделник до четвъртък. Температурите на 2000 м през целия период ще бъдат с около 5 – 6 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.