67 четения

Древна птица е имала зъби и човка

Американски учени откриха четири фосила на праисторическа морска птица със зъби и човка – изненадващо съчетание на черти от динозаврите и съвременните пернати, съобщи Ройтерс.
Останките са от вида Ихтиорнис (Ichthyornis), живял преди 85 милиона години. Те са намерени във варовикови скали в Канзас и Алабама.
Това не са първите фосили, намерени от тази птица. Добре запазеният череп обаче позволява на учените от Йейлския университет да направят нови открития за еволюцията.
Птиците са еволюирали от малки по размер динозаври. За разлика от други познати праисторически птици като археоптериксите, населявали Земята преди 150 милиона години, ихтиорнисът е бил добър летец. Структурата на тялото му е била пригодена за полет като на днешните птици. Това, което я отличава от тях, е черепът.
„Въпреки съвременния вид на тялото и крилата си, тези птици са запазили почти всички особености на челюстта на динозаврите, зъбите и силната им захапка. Те обаче са имали големи очи като на птица, както и по-голям мозък, приличащ на съвременните. Виждали са и са разбирали света, както съвременните птици“, обясняват учени от екипа.
„Ихтиорнисът ни показва, че еволюцията е едновременно сложна и елегантна, позволява индивидуални изменения и огромни цялостни промени“, казват още учените.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *