7 четения

Фенове по света отбелязват Деня на „Междузвездни войни“

Милиарди фенове по света днес отбелязват Деня на „Междузвездни войни“ – неофициално честване на култовата космическа сага, пише в. „Дейли стар“.
Поредицата, създадена от Джордж Лукас, се сдоби с предана фенска маса след излизането на първия филм през 1977 г.
Традицията да се отбелязва Денят на „Междузвездни войни“ няма комерсиален аспект. Честването е просто начин поклонниците на космическата сага да засвидетелстват предаността си. Въпреки че не стои зад инициативата, компания „Лукасфилм“ прегръща духа на фенската маса.
На този ден почитателите обикновено се поздравяват с „Нека четвърти бъде с теб“ – заигравка с култовата реплика „Нека Силата бъде с теб“ от „Междузвездни войни“.
Феновете отбелязват празника, костюмирайки се като любимите си персонажи от космическата сага Люк Скайуокър, принцеса Лея, Хан Соло, Дарт Вейдър, Йода, Чубака, Боба Фет – просто за забавление или за участие в тематични конкурси, или с маратонско гледане на филмите от поредицата.
Компания „Дисни“, която през 2012 г. закупи правата за франчайза, планира тематични прояви, сред които Нощи на „Междузвездни войни“ в парижкия Дисниленд.
Милиони фенове ще използват хаштага #Star Wars Day, за да покажат на света как отбелязват празника.
По случай днешния неофициален Ден на „Междузвездни войни“ британският в. „Дейли експрес“ припомня няколко любопитни факта за култовата филмова сага:
– Смята се, че поредицата „Междузвездни войни“ е вдъхновена от филмите „Телохранител“ и „Тайната крепост“ на прочутия японски режисьор Акира Куросава.
– Наименованието „джедай“ на рицарите от Джедайския Орден идва от „джидай-геки“ – японските исторически филми за самураи.
– Рожденият ден на създателя на „Междузвездни войни“ Джордж Лукас не е на 4 май, а на 14 май. Филмите от поредицата, с изключение на седмия и осмия епизоди, винаги са излизали на екран в седмицата след тази дата.
– Във филма „Междузвездни войни: Епизод I – Невидима заплаха“ – първия хронологично, но четвърти по реда на създаването им, учителят Йода има по три пръста на краката, докато куклата, използвана в „Империята отвръща на удара“ и „Завръщането на джедаите“, както и дигиталният модел от „Междузвездни войни: Епизод III – Отмъщението на ситите“, са с по четири пръста.
– Лицето на Йода, и по-специално очите, са вдъхновени от Алберт Айнщайн.
– През 2011 г. възпоменателни монети „Междузвездни войни“ стават законно платежно средство на тихоокеаннския остров Ниуе.
– Репликата „Имам лошо предчувствие за това“ или нейна вариация присъства във всеки филм от поредицата. Наблюдателните фенове бързо установиха, че тя не фигурира в осмия епизод „Междузвездни войни: Последните джедаи“. Режисьорът Райън Джонсън обаче разкри, че изразът е произнесен от дроида Би Би-Ейт (BB-8) в началната битка.
– Името на симпатичния робот Ар Ту-Ди Ту (R2-D2) е взето от разговорния език на звукооператорите в киното.
– Дизайнът на кораба „Хилядолетния сокол“ е вдъхновен от хамбургер.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!