1894 четения

3-годишно дете от Велико Търново може да чете, пише, смята и свири на цигулка

АЛЕКСАНДЪР МАСЛЯНКОВ ОТ СТАРАТА СТОЛИЦА МОЖЕ САМ ДА СИ ПРОЧЕТЕ ПРИКАЗКА ЗА ЛЕКА НОЩ, НИЩО ЧЕ Е САМО НА 3 ГОДИНИ. Не е проблем да си направи и план-график за любимите телевизионни предавания и филми за вечерта, изписвайки заглавията им върху бяла дъска, както и да подготви списък с покупките. Обожава математиката и за секунди пресмята задачи, каквито решават второкласници в училище. Може да брои до 100 и обратно на български и английски език, знае посоките – ляво и дясно и още куп други неща, които са присъщи за много по-големи деца.

При разговор със Санди, както го наричат родителите му, човек тотално забравя, че мъникът всъщност е на такава крехка възраст. Момченцето отговаря впечатляващо интелигентно на всички въпроси, говори на „Вие“ при запознанство и не се притеснява да пита за всичко, което му се стори интересно.

Майка му Кремена сподели, че не случайно той усвоил четенето, писането и смятането толкова малък.

„Аз се интересувам от различни методи за ранно детско развитие като Монтесори и КиндиРу, които спомагат малчуганите да разгърнат потенциала си за учене. Той проявяваше интерес към всяка информация, която му поднасях и го заобикаляше. За него бебешките играчки не бяха атрактивни, харесваха му книжките, където има букви и цифри. Той започна сам да се опитва да ги пише, без да му държа ръката“, разказа майката.

С нейна помощ научил цялата азбуката и съвсем сам започнал да чете на срички. Днес произнася гладко всички думи и напълно разбира смисъла на текста. Когато пък пътува с родителите си винаги чете пътните табели. Кремена разказа, че често се случва да попада с куриозни ситуации по този повод. Миналата Коледа всички госпожи от групата му в детската градина, която посещава, вложили сили да опазят от погледа на Санди бележка, на една от вратите, с подаръците, които белобрадият старец щял да донесе.

3-ГОДИШНОТО ТЪРНОВЧЕ ЧЕТЕ САМО И МЕНЮТО В ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ХРАНЕНЕ. „Наскоро бяхме в ресторант, където той искаше да обядва пилешка супа, но сервитьорът ми каза, че е свършила и аз му поръчах друга. Тогава Санди попита защо съм го направила, при положение че в менюто пише, че има пилешка супа“, разказа Кремена.

Момченцето обожава математиката и с лекота събира и изважда. Майка му купила първата книжка за смятане с двуцифрени и трицифрени числа през септември 2017 година.

Още на 2 години пък започнал да ходи на английски език. Бил най-малкият в групата и се налагало да седи в скута на майка си, за да бъде изправен на чина. Мъникът е ходил и на уроци по руски език, където научил и руската азбука. Освен всичко останало той има и музикален талант, който развива по време на занятия по цигулка.

Галина ГЕОРГИЕВА

9 коментара за “3-годишно дете от Велико Търново може да чете, пише, смята и свири на цигулка

 • 04.05.2018 в 14:21
  Permalink

  Душичка. Каква радост за родителите. А и за цяло Търново. Да е жив и здрав.

  Отговор
 • 05.05.2018 в 11:29
  Permalink

  горкото детенце, защо не го оставят да си играе, има време за тези неща

  Отговор
  • 17.05.2019 в 14:52
   Permalink

   Няма как. Амбициите на майката са на първо място.

   Отговор
 • 08.05.2018 в 11:06
  Permalink

  Кажете нещо и за бащата на това дете.

  Отговор
 • 10.05.2018 в 0:12
  Permalink

  Dano ne sum losh prorok, ama deca na takiva ambiciozni roditeli nay-chesto im se otkluchvat psihicheski problemi, narkotici i t.n…..

  Отговор
 • 22.05.2018 в 18:57
  Permalink

  Това дете явно си е запазило спомените от предишното прераждане.

  Отговор
 • 12.09.2019 в 21:32
  Permalink

  Дете е, трябва да играе, цял живот ще учи. Детство няма да има….

  Отговор
 • 13.09.2019 в 20:04
  Permalink

  От 21,2012 г на земята се прераждат само деца от по висши измерения/обитаващи по високи духовни светове/.Те са тук по собствена воля с цел да ни помогнат в прехода към следващата раса на земята. източник -канала Сал Ракели ,препредаващ информация от нашите Основатели.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!