3-годишно дете от Велико Търново може да чете, пише, смята и свири на цигулка | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

3-годишно дете от Велико Търново може да чете, пише, смята и свири на цигулка

Публикувана на: 04.05.2018г. 68347 прегледа

АЛЕКСАНДЪР МАСЛЯНКОВ ОТ СТАРАТА СТОЛИЦА МОЖЕ САМ ДА СИ ПРОЧЕТЕ ПРИКАЗКА ЗА ЛЕКА НОЩ, НИЩО ЧЕ Е САМО НА 3 ГОДИНИ. Не е проблем да си направи и план-график за любимите телевизионни предавания и филми за вечерта, изписвайки заглавията им върху бяла дъска, както и да подготви списък с покупките. Обожава математиката и за секунди пресмята задачи, каквито решават второкласници в училище. Може да брои до 100 и обратно на български и английски език, знае посоките – ляво и дясно и още куп други неща, които са присъщи за много по-големи деца.

При разговор със Санди, както го наричат родителите му, човек тотално забравя, че мъникът всъщност е на такава крехка възраст. Момченцето отговаря впечатляващо интелигентно на всички въпроси, говори на „Вие“ при запознанство и не се притеснява да пита за всичко, което му се стори интересно.

Майка му Кремена сподели, че не случайно той усвоил четенето, писането и смятането толкова малък.

„Аз се интересувам от различни методи за ранно детско развитие като Монтесори и КиндиРу, които спомагат малчуганите да разгърнат потенциала си за учене. Той проявяваше интерес към всяка информация, която му поднасях и го заобикаляше. За него бебешките играчки не бяха атрактивни, харесваха му книжките, където има букви и цифри. Той започна сам да се опитва да ги пише, без да му държа ръката“, разказа майката.

С нейна помощ научил цялата азбуката и съвсем сам започнал да чете на срички. Днес произнася гладко всички думи и напълно разбира смисъла на текста. Когато пък пътува с родителите си винаги чете пътните табели. Кремена разказа, че често се случва да попада с куриозни ситуации по този повод. Миналата Коледа всички госпожи от групата му в детската градина, която посещава, вложили сили да опазят от погледа на Санди бележка, на една от вратите, с подаръците, които белобрадият старец щял да донесе.

3-ГОДИШНОТО ТЪРНОВЧЕ ЧЕТЕ САМО И МЕНЮТО В ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ХРАНЕНЕ. „Наскоро бяхме в ресторант, където той искаше да обядва пилешка супа, но сервитьорът ми каза, че е свършила и аз му поръчах друга. Тогава Санди попита защо съм го направила, при положение че в менюто пише, че има пилешка супа“, разказа Кремена.

Момченцето обожава математиката и с лекота събира и изважда. Майка му купила първата книжка за смятане с двуцифрени и трицифрени числа през септември 2017 година.

Още на 2 години пък започнал да ходи на английски език. Бил най-малкият в групата и се налагало да седи в скута на майка си, за да бъде изправен на чина. Мъникът е ходил и на уроци по руски език, където научил и руската азбука. Освен всичко останало той има и музикален талант, който развива по време на занятия по цигулка.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "3-годишно дете от Велико Търново може да чете, пише, смята и свири на цигулка"

 • 04.05.2018 в 14:21

  Душичка. Каква радост за родителите. А и за цяло Търново. Да е жив и здрав.

  Отговор
 • 04.05.2018 в 15:51

  „синдром на малкия професор“

  Отговор
 • 05.05.2018 в 11:29

  горкото детенце, защо не го оставят да си играе, има време за тези неща

  Отговор
 • 08.05.2018 в 11:06

  Кажете нещо и за бащата на това дете.

  Отговор
 • 10.05.2018 в 0:12

  Dano ne sum losh prorok, ama deca na takiva ambiciozni roditeli nay-chesto im se otkluchvat psihicheski problemi, narkotici i t.n…..

  Отговор
  • 03.01.2019 в 21:53

   Абсолютно

   Отговор
 • 22.05.2018 в 18:57

  Това дете явно си е запазило спомените от предишното прераждане.

  Отговор
 • 29.12.2018 в 20:48

  Луди майки всякакви. И преди 20г в САЩ имаше мания как децата им на 2г вече се обличат сами и правят еди какво си сами. Само че всичко е за да може майката да се похвали, не че детето точно от това се интересува.

  Отговор
  • 02.01.2019 в 5:33

   То пък остава дете на 2 да не може да се облича само…
   (Изключение е само връзването на обувки)

   Отговор
 • 30.12.2018 в 0:24

  За мен това не е толкова добре……. поне аз мисля,че майката има прекалени амбиции.

  Отговор
 • 31.12.2018 в 7:43

  „Руската азбука“?! Честно ли?! Няма такова нещо като руска азбука! 😂

  Отговор
 • 03.01.2019 в 6:03

  Ако детето прави това с любопитство и желание, тогава всичко е наред. Но ако това се постига с болните амбиции на майката, то това ще доведе детето до психоза, което не е желателно.

  Отговор
 • 03.01.2019 в 8:06

  Това е синдром за мама и аутизъм за детето- аАспергер. То не може да прави логични връзки, а наизустява. Не разбира защо няма супа, а я пише- отново признак за аутизъм. Много хубаво не е на хубаво. КЪДЕ МУ ОСТАВА ДЕТСТВОТО?

  Отговор
  • 03.01.2019 в 17:11

   Ката чета повечето коментари виждам вечният синдром на българина – винаги разбира от всичко, съди всички и дава коментар кое е правилно за него. Ако играчките не са му интересни на детето, естествено е майка му да му купува книжки. Но явно според вас вундеркинди не съществуват, още по-безумно е ако са българчета. Само че наблюденията ми са, че в световен мащаб се раждат все повече природно интелигентни деца с множество таланти. И със всяко следващо поколение ще бъдат все повече. А дори и да е аутист детето, какво от това. Това означава, че детето е гений, а майка му е героиня. Но хайде да ги оплюем като истински българи, няма проблем. Засрамете се.

   Отговор
  • 04.01.2019 в 9:29

   Мариета — как може да говориш за аутизъм ? Това е пълно безумие .., отново българската завист лъсна.. По добре не коментирайте , че ставате адски смешни . Децата с аутизъм са страшно своенравни и трудно подлежат на обучение , за това с тях се работи от специалисти и по усилено . Разбрали ми те кокошките , че ще поставят диагнози ..

   Отговор
 • 04.01.2019 в 11:04

  намек за реалните Човешки възможности

  Нужни са Им добре подбрани предизвикателства и Учители

  Отговор
 • 04.01.2019 в 17:10

  Браво на това дете живо и здраво да е. Само незнам като дойде време за училище дали ще му е интересно в час след като вече може толкова много неща.

  Отговор
  • 09.01.2019 в 17:13

   Има гимназия, университет, академия. Защо да не е следващият студент на 12, 15 години. Има професори в ранна младежка възраст. Това момченце може да е българският феномен! Само да е живо и здраво!

   Отговор
 • 08.01.2019 в 22:18

  Живо и здраво да е детето просто то е много умно и талантливо! Успех и стига с лоши коментари!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *