Малинопроизводители от над 24 държави се събраха на Световна конференция в Арбанаси

Иновативен комбайн и оръдие за защита от градушки бяха представени по време на форума

ЗА ПЪРВИ ПЪТ БЪЛГАРИЯ Е ДОМАКИН НА СВЕТОВНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА МАЛИНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ, КОЯТО СЕ ОРГАНИЗИРА НА ВСЕКИ 2 ГОДИНИ. Събитието в Арбанаси от 6 – 9 май се съпътства от Международно изложение на малини и ягоди. Във втория ден на проявата бяха представени иновативни техники, методи и разработки за по-добри добиви. Стопаните се запознаха с иновационен комбайн за бране на малини, технология за прилагането на студена плазма, ревитализирана вода за борба с болести и неприятели по ягодоплодните, както и препарати за превенция на норо вирусите, хепатит А, салмонела и други. Сред участниците във форума са фермери от Австралия, Канада, Чили, Китай и т.н. Всеки от тях вчера представи постиженията в работата си чрез няколкоминутна презентация. Стопаните споделиха общи решения за проблемите, касаещи малинопроизводството. Основни тревоги за тях са глобалните климатични проблеми, липсата на работна ръка и зачестилите болести и вредители по плодовете. Фермерите дискутираха обща програма за развитие през следващия период до провеждането на следващата конференция през 2020 година. Организатор на мероприятието е Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Начало на конференцията даде Антонио Домингес, председател на Световната организация на малинопроизводителите. Той отчете увеличаването на интереса на хората по цял свят към здравословния начин на живот и в това число към консумацията на червените плодчета, поради антиоксидантните им свойства.

„Ако имате една лоша година, това не е основание да се откажете от бизнеса. Смятам, че всяка страна трябва да има своя програма за създаване на сортове и след това да се извършва обмен с останалите държави. Тази година ще можем да научим повече за производството на малини в България и смятам, че това ще спомогне за по-добрата ни работа в бъдеще“, заяви той.

Председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков сподели пред колегите си основните проблеми и успехи в областта на родното малинопроизводство и малинопреработване, които според него са присъщи за всички фермери по света.

„ТОЙ АЛАРМИРА ЗА ЛАВИНООБРАЗНОТО НАРАСТВАНЕ НА ПЛОЩИТЕ С МАЛИНИ В БИВШИТЕ ЮГОСЛАВСКИ И РУСКИ РЕПУБЛИКИ, КОЕТО ДОПРИНАСЯ СЕРИОЗНОТО НАСИЩАНЕ НА ПАЗАРА С ПРОДУКЦИЯ И ВОДИ ДО НЕСТАБИЛНОСТ НА ИЗКУПНИТЕ ЦЕНИ. Ситуацията се усложнява и от основните производители и износители на пресни ягодоплодни – Португалия, Франция, нарастването на насажденията с червени плодчета в Северна Америка.

„Дори в Южна Африка вече се отглеждат малини. Много английски фирми инвестират там и създават насаждения в оранжерии, за да могат да имат асиметрична реколта. И на много други места започна отглеждането на малини – райони, които доскоро не са били обособени за такава цел. Ние трябва да координираме нашите производства, за да не настъпи хаос и спукване на балона, както във финансовата сфера, защото това може да стане колапс за голяма част от малинопроизводителите“, обясни той. По негови думи високите цени на малините през 2015 година били основен стимул за увеличаване на площите и у нас, и в чужбина, но тази конкурентност намалила консумацията и преработката на суровината и пазарът се наситил. Вследствие на това и цените тръгнали леко надолу.

Към 2017 година в България са обособени 1863 хектара площи с малини, а общото производството било 7476 т. Още толкова са консумирани в страната, но те не са преминали през националната статистика, заяви Петков.

70 процента от общото производство у нас се замразява, 10 процента отива за сокове, а 20 – за сладка и конфитюри.

„България изнася над 80 процента от продукцията си в замразено състояние за страните от Западна Европа и САЩ. Пресният пазар се ограничава до Черноморието и Румъния“, съобщи Божидар Петков.

ВСИЧКИ ФЕРМЕРИ ИМАХА ШАНСА ДА НАУЧАТ ПОВЕЧЕ ЗА НОВИТЕ МЕТОДИ И ТЕХНИКИ, ПРЕДСТАВЕНИ НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ.

Красимир Кючуков представи единствената фирма в България, която разполага с машина за шоково замразяване на малини. Процесът се извършва само за 8 минути. Той сподели, че работи в този бранш от 30 години, но и там сериозен проблем е липсата на работна ръка.

Иновативният комбайн за бране на малини бе представен от Кристиян Бонев, служител във фирма, вносител на машини от САЩ. Младият мъж обясни, че това е техника, съчетаваща многобройни функции и има настройки, които предотвратяват нараняването на плодовете при бране. Агромашината има асансьор, смъкващ касетките до ниво – лесно пренасяне директно на камион. Комбайнът разполага със специални вентилатори за пречистване от боклуци и на него могат да работят четирима души едновременно. Цената му е 185 000 долара – втора употреба, а чисто нов е доста по-скъп. За първи път машината е внесена у нас миналата година.

Марин Бонев, търговски представител на фирма за агротехника, запозна стопаните с машини за овощни градини и защита от слана. НАЙ-АКТУАЛНИЯ ПРОДУКТ, КОЙТО ТОЙ ПРЕЗЕНТИРА, БЕ ОРЪДИЕ ПРОТИВ ГРАДУШКИ. То работи със специален газ, който произвежда шокови вълни. Те се напластяват в атмосферата и създават високо триене, а когато пада градушката – въздухът се затопля и разтопява ледените късове, които после се трансформират под формата на дъжд. Дистрибуцията на това оръдие в България стартирала преди 3 години и вече има продадени 3 такива. „Две от тях вече се доказаха като защитиха три пъти от градушки черешова градина от 240 дка в Хасково. Цената на едно оръдие е 39 000 евро и защитава 800 дка“, обясни Бонев.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.