102 четения

„Индало” на десетокласниците от СУ „Вела Благоева” води национална класация на ученически компании

Три учебни формации от Велико Търново отиват на финал на състезанието на „Джуниър Ачийвмънт“

ТРИ УЧЕБНИ КОМПАНИИ ОТ ДВЕ УЧИЛИЩА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТИВАТ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ФИНАЛИ НА СЪСТЕЗАНИЕТО НА „ДЖУНИЪР АЧИЙВМЪНТ”. Двете са от СУ „Вела Благоева“ – „Индало“, която води националната класация по точки, и „Евро Вела“, която е класирана на осмо място. Третата компания е на Спортно училище – Велико Търново, и се нарича „50/30/20“. Спортистите са на второ място в генералното подреждане и са веднага след своите съученици от СУ „Вела Благоева“.

С интерактивната си играчка, която помага на децата да учат испански език, са спечелили първото място в регионалния кръг десетокласниците от учебна компания „Индало“. „Индало“ е исторически символ на Испания и представлява човек, хванал небесната дъга. Човечето носи късмет според вярванията на испанците. Затова и сме го превърнали в интерактивна играчка с механизъм. На този етап играчката говори, а догодина смятаме да допълним механизма така, че човекът да започне да се движи“, разказва идеята на своите ученици Анелия Костадинова, която преподава на младите предприемачи от Х „а“ клас.

Тя е ръководител и на втората успешна фирма на СУ „Вела Благоева „Евро Вела“. Фирмата е създадена от ученици от ХІ клас и е насочена към производството на рекламни материали, свързани с Европейския съюз. Идеята възникнала заради европредседателството на България, но тийнейджърите решили, че искат да са интересни и оригинални и създали уникална бутилка с две капачки. В едната капачка има екстракт от розово масло и когато тази капачка бъде отворена, маслото се излива в бутилката, пълна с билкова течност. Децата нарекли продукта си билкова енергийна напитка с идеята всички техни връстници, които пият енергийни напитки и вредят на здравето си, да изберат тяхното предложение. Бутилката е украсена с картата на Европа, която представя всяка страна с характерната за нея шевица. Тази карта е дело на търновската „Седянка“, допълва Анелия Костадинова.

ДЕСЕТОКЛАСНИЦИТЕ НА СПОРТНОТО УЧИЛИЩЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА ДРУГИТЕ ГОЛЕМИ ПОБЕДИТЕЛИ В РЕГИОНАЛНИЯ КРЪГ НА СЪСТЕЗАНИЕТО, на който се определят финалистите. Децата работят с педагогическия съветник Мирослава Петърчева, която е преподавател и по икономика и предприемачество. Компанията е създадена с два месеца и половина по-късно от останалите учебни компании в страната. Въпреки изключително краткия срок тийнейджърите са успели да разработят конкурентен продукт и да спечелят правото си да отидат на финалите на конкурса.

Учебната компания 50/30/20 предлага модел за здравословно хранене на спортисти на възраст V – ХІІ клас. Автори на идеята са Недред Заструг, Стефан Николов, Радостин Мешеков, Кирил Иванов, Александра Бундева и Габриела Иванова.

Близо 350 учебни компании от цялата страна са участвали в регионалния кръг на състезанието на „Джуниър Ачиймвънт“. Само 33 от тях са класирани за финалите, които ще се проведат в София през юни. Тогава учениците на живо ще трябва да защитят бизнес идеите си и да представят целия процес на създаване на фирмата и продукта си, както и счетоводния баланс на компаниите си.

С. БОЯНОВА

Сн. личен архив

Един коментар за “„Индало” на десетокласниците от СУ „Вела Благоева” води национална класация на ученически компании

  • 08.05.2018 в 12:53
    Permalink

    Браво на децата за идеята за модел на здравословно хранене на спортистите. Сега ако Община и ръководство на спортното училище оправят и изкуствените настилки в клетките – няма да има противник, който да им се противопостави успешно.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *