78 четения

Бивш полицай стана учител по криминалистика в СУ „Емилиян Станев“

Илиян Велев разказва на тийнейджърите случаи от практиката си, които събира в книга

БИВШИЯТ ПОЛИЦАЙ ИЛИЯН ВЕЛЕВ СТАНА УЧИТЕЛ ПО КРИМИНАЛИСТИКА И КРИМИНОЛОГИЯ В СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ – В. Търново. Тези часове, които са сред най-интересните за тийнейджърите, са част от програмата на новата специалност в гимназията – „Защита на информацията“. Специалността съществува от три години и учениците, на които Илиян Велев преподава, са вече в Х клас.

„Когато приех да стана учител, нямах много представа в какво се забърквам. Общо взето стана така – започнах и се препънах. Според програмата децата учат първо ниво от курса в Симеоново и аз тръгнах на едно академично ниво да им говоря. А те са малки. Академичният стил е сив, те искат да им е цветно и интересно и аз трябваше да се пренастроя“, признава Илиян. Така започнал да готви уроците си, като включва в тях учебни филми по темите, с които занимава учениците си. И децата започнали да гледат с интерес, да слушат, да анализират и да чакат с нетърпение часовете по криминалистика и криминология.

По-интересните теми за тях са свързани с това как да намират и как да снемат отпечатъци от местопрестъплението и от хората, как да правят словесен портрет, как въобще да се научат да бъдат наблюдателни и да виждат детайлите, които често са в основата на разкриване на престъплението.

ИЛИЯН ВЕЛЕВ Е ВОДИЛ УЧЕНИЦИТЕ СИ ДОРИ И ДА СТРЕЛЯТ НА СТРЕЛБИЩЕТО В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“. Решил, че това е добър начин те да пипнат оръжие, да видят какви следи оставят различните патрони, защото по същото време учили за съдебната балистика. „Излишно е да казвам колко въодушевени се върнаха. Но аз вярвам, че точно така се правят часовете в училище интересни. Затова много често им правя презентации. Те гледат криминални филми и постоянно имат въпроси за това как се случват нещата. Понякога филмите ми помагат да им преподам сухата материя, но понякога, когато филмите граничат с фантастика, се затруднявам как да им обясня, че това е само и единствено кино“, признава Илиян Велев. И казва, че самият той също обича криминални филми и с особен интерес гледа „Комисар Монталбано“ и „Полицаите от Чикаго“, както и всички криминалета, които са в стил Агата Кристи.

РЕАЛНИ СЛУЧАИ, ПО КОИТО ТОЙ Е РАБОТИЛ, КОМЕНТИРАТ ЧЕСТО ДЕСЕТОКЛАСНИЦИТЕ, КОИТО УЧАТ КРИМИНАЛИСТИКА И КРИМИНОЛОГИЯ. Един от тези случаи е убийството в Поликраище през 1998 г., случаят с безследно изчезнало дете от 1992 г., изчезването на млада жена от Велико Търново. „Много внимавам как им поднасям тази информация, но те са умни деца, гледат телевизия и това, което се случва ежедневно, няма как да им бъде спестено. Избирам показателни случаи, в които се преплитат правните норми и силното обществено мнение. Това много ги впечатлява и тогава слушат дори и най-непослушните“, казва учителят.

Илиян Велев признава, че много му харесва амплоато на учител. Радва се, когато влиза в класната стая и си тръгва оттам зареден. Казва, че в мига, в който е започнал да се чувства така, е разбрал, че децата са го приели и му имат доверие. Но пък и той ги учи как да се пазят, как да се защитят, ако попаднат в ситуация, която ги застрашава или притеснява, без да изпадат в паника. „Давам им елементарни указания, но те са много важни за тях. Още повече че в българското училище няма часове за това. Докато в САЩ и в Русия например има часове, посветени на тероризма“, казва Илиян Велев, който е завършил Симеоново, има юридическо образование и вече е пенсионер от МВР. Работил е в системата 27 г., бил е и в районното управление, и в дирекцията. Работил е в криминална полиция и в БОП.

За всичките тези години се е занимавал със стотици случаи, някои от тях особено нашумели в медиите. Сред тях са обирът на Регионалния исторически музей в старата столица например, убийството на Иван Дупалов, убийства в Елена и Присово, домовите кражби на Светослав Бакърджиев.

Илиян Велев е започнал да записва някои от най-интересните си случаи и преживявания като полицай, защото е решил някой ден да напише книга. Междувременно продължава да се занимава с бойни изкуства и не иска да спира да бъде учител. А най-голямото признание за него е, че от този му първи випуск, едно момиче вече е категорично, че иска да бъде полицай. Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *