Новини

Тъжно, но факт. Българинът яде сирене и кашкавал от палмово масло и румънски агнета с печат „Произведено в България”

Седмият Национален събор на овцевъдите с мисия да насърчи потреблението на български традиционни продукти

НАСЪРЧАВАНЕ НА ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА РОДНИ МЛЕЧНИ И МЕСТНИ ПРОДУКТИ ЩЕ Е ФОКУСЪТ НА СЕДМИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ, КОЙТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ОТ 11 ДО 13 МАЙ КРАЙ ПЕТРОПАВЛОВСКИЯ МАНАСТИР ДО ЛЯСКОВЕЦ. Мотото на събитието е „Български храни от български суровини“ и има за цел да привлече вниманието на обществото към сериозните проблеми в животновъдния бранш, които са отражение върху здравето на нацията. Организаторите са амбицирани да доведат докрай реформите в законодателството, касаещи производството на традиционни български продукти. Най-големият успех, който постигнали неотдавна, е промяната в наредбата за имитиращи продукти. Следващата цел е промяна на Българския държавен стандарт за продукцията от овче и козе мляко.

За сериозна криза в изкупуването на овче мляко алармира Симеон Караколев – съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. По негови думи стотици тонове овче сирене и кашкавал залежават в преработвателните предприятия и потреблението намалява поради факта, че продуктите с палмово масло превземат пазара.

„РУШИ СЕ МЕЖДУНАРОДНИЯТ ИМИДЖ НА БЪЛГАРИЯ КАТО ТРАДИЦИОНЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ НА КАЧЕСТВЕНИ МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ. Изисквахме спешна среща с ръководството на министерството на земеделието и с участието на млекопреработватели взехме краткосрочни мерки за промени на наредби, касаещи имитиращите млечни продукти. Направихме среща с представителите на всички големи вериги за хранителни стоки в страната и две от тях изявиха готовност да стартират кампания за подкрепа на родното производство“, коментира Караколев.

Той е категоричен, че имитиращите млечни продукти нямат място на щанда с оригинални млечни стоки, защото подвеждат хората и в същото време унищожават представата на подрастващото поколение за традиционните български продукти. Съпредседателят на асоциацията информира, че в САЩ и редица европейски страни е забранено използването на палмово масло. „Пратили сме писмо с искане продуктите от козе и овче мляко, произведени по български държавен стандарт, да са от доказани български суровини. Тази практика се ползва в Гърция с голям успех и следва да се въведе и у нас“, заяви Йонка Попова, съпредседател на асоциацията.

Към момента изкупната цена на овче мляко е 1,10 лв./л, а по думите на Караколев – това е нищожна цена, която изправя животновъдите пред дилемата дали да продават суровината на преработвателите, или на дребно за по 2лв./л, но без фактури и да загубят необходимите им субсидии.

ГОДИШНИЯТ ВНОС НА МЛЯКО ОТ ЧУЖБИНА, КОЕТО СЕ ИЗПОЛЗВА В РОДНИТЕ МАНДРИ ЗА КАШКАВАЛ И СИРЕНЕ, НИКАК НЕ Е МАЛЪК И СТОКИТЕ ИЗЛИЗАТ В МАГАЗИННАТА МРЕЖА КАТО БЪЛГАРСКИ ПРОДУКТИ, МАКАР ОСНОВАТА СУРОВИНА ДА НЕ Е БЪЛГАРСКА.

Сходна е ситуацията и при месото. За Великден у нас са доставени около 30 000 агнета от Румъния за родните кланици. Месото се сдобива с печат „Произведено в България“ и съседските агнета навлизат в магазинната мрежа със статус на български. По тази причина нашите фермери не могат да реализират продукцията си и са принудени да продават на цени от 4,40 – 4,50 лв. кг.

Двамата съпредседатели съобщиха, че българските животновъди ще стартират преговори за износ в Турция. Договорките ще са за индивидуални условия за доставки в района на Одрин, на цена 2,9 евро/кг за животно от 20 до 30 кг. Това заплащане устройва българските фермери и ще поощри гледането и увеличаването на животни.

По думите на Караколев овцете в страната намаляват. По данни на браншовата организация те са около милион, а по държавна агростатистика – 1,3 млн.

„ДРУГИЯТ ПРОБЛЕМ Е, ЧЕ СЕ ОКРУПНЯВАТ СТАДАТА, КОЕТО ВОДИ ДО ИЗЧЕЗВАНЕТО НА МАЛКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ПО СЕЛАТА. Проблемът може да се преодолее чрез популяризиране на директните продажби, чрез развитие на късата верига за продажби. Иначе няма шанс за спасение. За съжаление, стопаните са в остра зависимост от преработвателите“, коментира Караколев.

Въпреки кризата в сектора и сериозните проблеми тази година съборът на овцевъдите дава заявка да е още по-пищен и атрактивен. Той ще е на разгънат терен от 140 дка, с 2 сцени и 5500 кв.м изложбени площи. В него ще гостуват стопани от Австрия, Босна и Херцеговина, Финландия, Чехия, Германия, Дания, Италия, Литва и много други близки и далечни страни. Отново ще има представяне на различни породи животни, техника, съоръжения, фуражи и биохрани. Над 30 стопани, преработващи собствено мляко, ще представят продуктите си в обособено зона за директни продажби. Състезанията по стрижба, доене и обезкостяване пак ще привлекат стотици зрители, а 60 самобитни майстори ще демонстрират занаятите си. На разположение ще бъдат мобилни експозиции на Националния исторически музей, Музея на народните художествени занаяти и т.н. Ути Бъчваров ще сготви най-големия агнешки кебап и много други вкусотии. Прабългарската школа „Багатур“ ще представи бойни умения, а нестинари ще впечатлят с вълнуващ танц върху огньове. Ще има хоротеки и над 2000 изпълнители във фоклорния конкурс „Забеляло ми агънце“.

Съборът дава заявка да привлече още повече посетители от миналата година, когато на празника присъствали 150 000 души.

Галина ГЕОРГИЕВА

4 thoughts on “Тъжно, но факт. Българинът яде сирене и кашкавал от палмово масло и румънски агнета с печат „Произведено в България”

  • Ами направете млечните продукти по джоба на българина тогава той ще купува качествени български стоки

    Отговор
  • Караколев какви са тия въртележки на баира там, то като каменския панаир стана тоя събор, ще съберете циганите на областта.

    Отговор
  • Започнете да си ги произвеждате и ке видите как стават. ХУБАВОТО СТРУВА. Държавата като иска Българите да си седят в България трябва да се застъпи за тези смели производители и да ги защити и стимулира. По хубаво от българското няма.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *