92 четения

Започва време разделно за 5345 ученици от областта

От днес до 23 май са изпитите на завършващите ІV, VІІ и ХІІ клас

5345 УЧЕНИЦИ ОТ IV, VII и XII КЛАС ОТ ЦЯЛАТА ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ ЩЕ СЕ ЯВЯТ НА ИЗПИТИ И МАТУРИ, КОИТО ЗАПОЧВАТ ДНЕС И ПРОДЪЛЖАВАТ ДО 23 МАЙ.

1741 са четвъртокласници, които учат в 60 училища в региона, трябва да положат изпити по български език, математика, човек и общество и човек и природа. Днес е тестът на малчуганите по български език. Децата имат един час време, за да се справят с въпросите и задачите, а тези със специални образователни потребности разполагат с два учебни часа.

На 14 май е изпитът по математика, на 16 – по човекът и обществото, а на 17 май – по човек и природа. Резултатите от външното оценяване по предметите се измерва в точки и не участва във формирането на годишния успех на четвъртокласниците.

1785 СЕДМОКЛАСНИЦИ ЗАВЪРШВАТ В УЧИЛИЩАТА В ОБЛАСТТА ТАЗИ ГОДИНА. Това са и учениците, които ще кандидатстват в профилирано училище или в професионална гимназия. За тях тестовете по български език и математика са на 21 и на 23 май. Резултатите са важни за седмокласниците, защото са вход за училището, в което те искат да продължат да учат. Тестовете отново съдържат два модула, като първият е от националното външно оценяване, а вторият носи допълнителни точки при кандидатстването.

Над 50 са седмокласниците със специални образователни потребности. Тези от тях, които се борят за количествена оценка, кандидатстват като всичките си останали съученици. Тези, които завършват само с качествена оценка, влизат по специално уредена система. Техните родители имат време до 21 май да подадат документи до директора на Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование във В. Търново. Експертна комисия разглежда документите и насочва децата към най-подходящия за тях профил и училище.

1819 АБИТУРИЕНТИ ОТ ОБЛАСТТА СА ПОДАЛИ ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА УЧАСТИЕ В ПЪРВАТА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА МАТУРА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА, който е на 21 май. На втория държавен зрелостен изпит по предмет по избор, който също е задължителен за абитуриентите, ще отидат 1838 ученици. Този тест е на 23 май. До 18 май ще стане ясно колко от зрелостниците са допуснати да се явят на матурите си.

Най-голям брой ученици искат да се явят на теста по биология и здравно образование – 434, а най-малко – по 4 момичета и момчета, са пожелали матурите по руски и по френски език.

453 зрелостници от професионални гимназии ще се възползват от правото си да се явят на държавен изпит по теория и практика. От м.г. тези резултати се признават за положен втори задължителен държавен изпит.

Третата матура, която е само по желание на ученика, е от 29 май до 1 юни. За нея документи са подали само петима зрелостници.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *