7 четения

Ръст на кръводарителите в областната болница

588 ДУШИ СА ДАРИЛИ КРЪВ ЗА ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ В ТЪРНОВСКАТА БОЛНИЦА, ДОКАТО ЗА СЪЩИЯТ ПЕРИОД НА ПРЕДХОДНАТА ГОДИНА БРОЯТ ИМ Е БИЛ 543. Въпреки увеличението на кръводарителите животоспасяващата течност е недостатъчна поради честите катастрофи на пътя, тежки операции, раждания и множество различни по вид и степен заболявания. А ситуацията може да стане критична при бедствие или авария, при които в лечебницата трудно биха осигурили необходимото количество кръв.

Началникът на отделението по трансфузионна хематология д-р Марияна Витанова обясни, че всички кръводарители биват безплатно изследвани за ред болести като СПИН, сифилис, хепатит В и С, а системното кръводаряване прави хората по-жизнени и енергични, тъй като стимулира процесите на регенерация в организма. По нейни думи количеството на взетата кръв се самовъзстановява до 24 часа, а качеството й до 3-4 седмици.

„Кръводаряването е инвазивна процедура, която обаче обновява кръвните клетки в организма и спомага баланса и производството на нови имунни клетки. Това повишава защитните сили и поддържа добър имунен отговор“, подчертава д-р Витанова, за да разсее мита, че кръводаряването отслабва имунитета.

Желаещите да дарят са добре дошли в кръвния център всеки делничен ден, между 8:00 и 13:00 часа. Минималният срок между две кръводарявания е поне два месеца. Доброволците трябва да са на възраст от 18 до 60 години, здрави, закусвали, отпочинали, с тегло над 50 кг и да представят документ за самоличност. Дарителите получават подкрепителна закуска и съгласно Кодекса на труда имат право на 2 дни платен служебен отпуск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!