60 четения

Пътни ремонти навсякъде около Велико Търново – какво, къде, кога?

През цялото лято във и около Велико Търново ще текат усилени пътни ремонти, информираха от строителната дирекция на общината. Реконструкциите ще се правят поетапно, за да не бъде затруднявано движението и да се образуват тапи, както и за да не се пречи на туристическия сезон.

МОСТЪТ КЪМ ШЕМШЕВО ГОТОВ ДО КРАЯ НА ЛЯТОТО

До края на лятото се очаква да бъде построен новият мост между Велико Търново и с. Шемшево. Съоръжението над р. Янтра ще бъде част от общинския път, който е най-пряката и бърза връзка на четири села със старопрестолния град. Напредва изграждането на двата фундамента и две от колоните на моста. След завършването им предстои поставяне на панелите, върху които ще бъде оформено пътното платно. Преди полагането на асфалтовата настилка ще бъдат прокарани телекомуникациите.

Инвестицията е над 1,1 млн. лева, осигурени по финансовите механизми на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Бъдещият мост ще е с две ленти за движение, ще бъде по-широк и с около 2 метра по-висок от стария. Той ще бъде с осветление със завишена товароносимост, предвид близостта на Западната промишлена зона на Велико Търново.

ОПРАВЯТ СВЛЕЧЕНИЯ ПЪТ КЪМ ЛЕДЕНИК

Вече е възложен ремонтът на отнесения от вода път към Леденик, в близост до сметището за строителни отпадъци. Ремонтът му ще коства малко над 80 хил. лв. и го поема най-голямата пътностроителна компания „Пътни строежи ВТ“. Освен нова настилка тук се оформят и отводнителни съоръжения, канавки и мантинели. По план трасето трябва да е готово до средата на юни.

СВЛАЧИЩЕТО В ПРОМИШЛЕНАТА ЗОНА НА ДЕБЕЛЕЦ

Близо 900 хил. лв. от Междуведомствената комисия за защита при бедствия и аварии са издействани за оправянето на главния път към промишлената зона на Дебелец, който бе срутен от свлачище. В момента участъкът е опасан с предупредителни ленти и по него все още се минава, но пътуването оттук крие опасности. Отсечката от сладоледената фабрика към разклона за пътя Велико Търново – Габрово е свлечена и виси над градския стадион. За нея предстои изграждане на подпорна стена и възстановяване на настилката на платното, което е пропаднало наполовина.

Пътят Арбанаси – Горна Оряховица

До края на тази седмица трябва окончателно да приключи ремонтът на отсечката от Шереметя към отклонението за Лясковец и Горна Оряховица на главния път София – Варна. След това екипите на изпълнителя „Пътни строежи ВТ“ ще бъдат пренасочени към дозавършването на участъка от Арбанаси в посока Горна Оряховица, за което ще отиде около 1 млн. лв. Вече бе направен този от селото към Велико Търново, но „горнооряховският“ остана за лятото.

Срутеният път над църквата „Св. 40 мъченици“

От строителната дирекция на общината информират, че тук все още не е завършено проектирането и за изработката на окончателния проект ще е необходима поне още седмица. Веднага след това може да започне и възстановяването, като за целта пътят ще бъде затворен и ще се минава по обход под крепостта „Царевец“ и ул. „Читалищна“. Укрепването на пропадналия участък ще бъде с множество пилоти, които ще държат новия път. Операцията ще струва поне 1,5 млн. лв.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Един коментар за “Пътни ремонти навсякъде около Велико Търново – какво, къде, кога?

  • 11.05.2018 в 10:32
    Permalink

    Забравихте патя зад практикер.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!