20 четения

Джигит с отнета книжка за неплатени глоби поиска от полицията 10 000 лв., съдът уважи… 80 лв.

ПЪТЕН ДЖИГИТ С КУП НАРУШЕНИЯ ОПИТА ДА ОСЪДИ Областната полиция в старата столица за 10 000 лева причинени неимуществени вреди. На мъжа е бил съставен акт заради неплатени глоби при проверка и му е отнета шофьорската книжка. После той обжалвал санкцията и тя била отменена от съда. След това завел дело в Административния съд по закона за причинени вреди от държавата и общините, който напоследък стана модерно средство за получаване на пари от институции след отмяна на техни санкции.

Юристите на ОД на МВР са посочили пред съда, че П. К. е бил залавян да кара без книжка и след като тя му е била отнета заради акта за неплатени глоби. Още преди това мъжът има доста нарушения по закона за движение по пътищата и било абсурдно с отменената заповед за последното прегрешение да е претърпял дискомфорт за 10 000 лева.

В хода на съдебното производство за удостоверяване на претенцията за претърпени неимуществени вреди в резултат от отменената заповед ищецът е ползвал свидетелските показания на свои съседи. Един от тях обяснил, че живее в Миндя и оттам познава П. К., който се препитавал като купувал стари къщи, ремонтирал ги и после ги продавал. За този бизнес му трябвала колата, но доста време не му връщали книжката, въпреки че си платил глобите. Книжката на предприемача била върната едва преди няколко месеца. Друг свидетел посочил, че налагането на принудителната административна мярка се отразило на бизнеса на строителя и на неговите доходи, изпаднал в депресия и станал агресивен, след като му взели свидетелството през март 2017 г.

Съдът намерил за недоказани твърденията на ищеца за уронване на авторитета му и накърняване на доброто му име, но все пак е уважил неимуществени вреди на строителя в размер на 80 лв.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!