ДНЕС ОТБЕЛЯЗВАМЕ 121 ГОДИНИ ОТ УБИЙСТВОТО НА АЛЕКО

Община Свищов организира Възпоменателен ден

По повод 121 години от убийството на Алеко Константинов днес Община Свищов организира Възпоменателен ден в памет на писателя. В Градската градина пред паметника на Алеко се събраха десетки свищовлии, дошли да отдадат почит към своя съгражданин.
В емоционално слово пред присъстващите директорът на дирекция „Култура и културно наследство” Росен Маринов каза:
– На 11 май 1897 година бе убит един от най-видните наши писатели – Алеко Константинов. Животът му бе твърде кратък, но достатъчен, за да се издигне като един от великаните на българското художествено слово. Алеко умира и това, което остава след него, като нещо неумиращо, то е неговия нравствен облик и дълбокото убеждение, че над всички идеали стои един единствен върховен идеал: Да не изменяме никога на себе си и на оная съвест, която носим у себе си.
Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от името на кмета на общината Генчо Генчев, от председателя на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов, доц. д-р Николай Нинов – зам.-ректор на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, туристическо дружество „Алеко Константинов”, Исторически музей – Свищов, представители на други правителствени и неправителствени организации, библиотеки и училища, както и много граждани. На Възпоменателния ден присъстваха зам.-кметовете на Община Свищов Пламен Петков, Анелия Димитрова, Бедри Алиев и Борислав Замфиров, както и друг ипредставители на Общинската администрация. Възпоменателния ден се отбеляза по същото време и на гроба на Алеко в Централните софийски гробища.
Росен Маринов съобщи, че днес официално ще бъде открит още един паметник на Алеко Константинов – в Алеята на писателите, в Двора на Кирилицата в Плиска. Автор на скулптурата е Вежди Рашидов. – Образът на Алеко ще заеме своето достойно място сред плеядата от български поети и писатели. Суетата на това събитие навярно е излишна, сама по себе си не значеща нищо, но всъщност смисъла е дълбок, пропит с гордост, наситен с признание за гения на неговото творчество. Всеки паметник значи поклон – отбеляза в словото си Росен Маринов.

Пресцентър на Община Свищов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *