49 четения

Проф. Анчо Калоянов и журналистът Мирослав Дечев са носители на наградата „Култура“

ПРОФ. АНЧО КАЛОЯНОВ И ЖУРНАЛИСТЪТ МИРОСЛАВ ДЕЧЕВ СА ТАЗГОДИШНИТЕ НОСИТЕЛИ НА НАГРАДАТА „КУЛТУРА“, КОЯТО ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО дава в навечерието на 24 май. Призът е ежегоден и се присъжда за високи творчески постижения и изяви в периода от 1 май на предходната година до 1 май тази година. Според статута за наградата могат да кандидатстват творци и творчески колективи, но само с конкретен продукт в областта на културата, който има реален принос за престижа на общината. Отличието е в размер на 2500 лв. и се дава в две категории – за ярки постижения в областта на изкуството и културата и за дебют.

Проф. Анчо Калоянов получава отличието в категорията за ярки постижения в областта на изкуството и културата за неоспоримия си принос в развитието на културата и науката в старата столица и за последната си книга „Славянската православна цивилизация”. Проф. Калоянов е преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и почетен професор на вуза. Миналата година спечели наградата на Министерството на културата за ярки постижения в областта на литературата.

Журналистът Мирослав Дечев заслужи приза за дебют за книгата си „10 г. телевизия“, в която той е събрал интервюта с известни и интересни личности. Книгата му е своеобразна история на културните събития, случили се в старата столица за последното десетилетие, в което той работи в телевизия „Видеосат”.

И двамата бяха избрани с пълно единодушие от комисията.

Девет бяха общо номинациите в двете категории. Кандидатурите на младия художник Мартин Димитров за дебют и на Владимир Шумелов – за ярки постижения в областта на изкуството и културата, отпаднаха при разглеждането, защото и двамата са служители в Община Велико Търново. За наградата „Култура“ в категорията „Ярки постижения“ се конкурираха още поетесата Снежана Иванова, писателят Иван Тодоров, драматургът Любен Босилков, актьорът Милен Иванов и танцов състав „Търновче“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!