66 четения

Хоби. Пламен Миланов колекционира атласи и географски карти на България и света

Дванадесетокласникът се бори да влезе в националния отбор по география

АТЛАСИТЕ И ГЕОГРАФСКИТЕ КАРТИ СА ГОЛЯМАТА СТРАСТ НА ДВАНАДЕСЕТОКЛАСНИКА ОТ ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКАТА ГИМНАЗИЯ „ВАСИЛ ДРУМЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПЛАМЕН МИЛАНОВ. Абитуриентът учи в паралелката по география и е решил именно на географията да посвети живота си. Пламен започнал да колекционира атласи и карти още в трети – четвърти клас. Тогава и идея си нямал какви точно са тези книги, но пъстрите картинки в тях го привличали. „Точно от цветовете и от странните линии и картини бях привлечен, когато реших да си купя първия атлас. Не аз, разбира се, нашите ми го купиха, защото аз бях твърде малък. После, в пети – шести клас, когато започнахме да учим природни науки, разбрах какви са тези книжки. Започнах да откривам нови места, да уча столиците на държавите, да разбирам къде се намират градовете, за които толкова често чувам в училище“, казва Пламен.

Географията веднага станала любимия му предмет, затова и след VІІ клас, той въобще не се поколебал при избора си да кандидатства в географската паралелка на математическата гимназия. „Не знам дали вече съм научил всички столици, обаче съм убеден, че решението да уча тук е най-правилното решение, което съм взимал досега в живота си. В това училище срещнах чудесни учители, намерих приятели и разбрах, че любовта ми към географията е истинска“, признава Пламен.

Пламен пази всички атласи, по които е учил в училище. Колко голяма е колекцията му, той няма представа, защото отдавна е спрял да брои картите, които си купува. А той има географски, природни, политически, карти на населението… Привлича го социално-икономическата география, защото е динамична и е важна за развитието на обществото и света изобщо. „Природната география е понякога като приказка за чудесни места, но е статична наука. Затова искам да се занимавам със социално-икономическа география. И по-точно с картография. Харесва ми да събирам географска информация, която след това ще ми помогне да се включа в решаването на важни проблеми“, казва Пламен, който продължава да попълва колекцията си от атласи и географски карти за България и света и по тях да разучава границите, културата, населението, зависимостите в демографското развитие на народите. Всичката тази информация той извлича от картите и атласите и не спира да мечтае за един луксозен атлас на света – най-подробния, който е виждал до момента. Казва, че картите на Западна Европа са много красиви, защото там картографията е развита наука и много хора се занимават с изработването на карти и атласи. Надява се някой ден самият той да може да съставя карти, затова и е избрал да учи „Географски информационни системи“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Това обаче е само магистратура, затова първо ще трябва да се справи с бакалавърска специалност, която е максимално близка до мечтата му да се научи да събира и обработва географска информация.

САМО ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ ПЛАМЕН УСПЯ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ДА СЕ КЛАСИРА ЗА НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА ОЛИМПИАДАТА ПО ГЕОГРАФИЯ. Правилата на това състезание са такива, че само по един ученик във всяка възрастова група има право да достигне до това ниво на олимпиадата. Пламен ще представя цялата Великотърновска област и ще се опита да влезе в националния отбор за международната олимпиада по този предмет. Право на това имат първите седем дванадесетокласници, които получават и званието „лауреат“. От тях само четирима влизат в националния тим, обяснява процедурата Пламен. И казва, че вече четири години ходи на олимпиадата по география и всеки път достига до националния кръг. Винаги е в топ 10 в своята възрастова група.

Валентин Ботев и Генка Минчева са двамата учители, които работят с тийнейджъра от Велико Търново и благодарение на които той се надява тази година да постигне най-сериозния си успех и да влезе в националния отбор на България по география.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!