94 четения

„Кинополис Искра“ с 4 салона отваря през септември

Най-големият екран във В. Търново и впечатляващо качество на картина и звук обещават инвеститорите

ЗАПОЧНА РЕКОНСТРУКЦИЯТА НА ЧАСТ ОТ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ИСКРА 1896“, СЛЕД КОЯТО КИНОСАЛОНИТЕ МУ ЩЕ ЗАРАБОТЯТ ОТНОВО. Както „Борба“ вече съобщи, ръководството на културната институция и неговият председател адв. Тодор Тодоров подписаха 10-годишен договор за наем със софийската компания „Кинополис ентъртеймънт“ още миналата година. Ремонтите обаче се забавиха докато се издействат необходимите разрешителни и се осигури финансирането. В момента се изграждат 4 киносалона, които ще приемат първите си посетители от началото на септември. Най-големият екран в града и впечатляващо качество на картина и звук обещават инвеститорите. „Споразумяхме се и названието на киното да съдържа името на читалището – „Искра“, както е било винаги. Инвеститорите приеха това, защото се запазва и същността на културната институция“, каза още Тодоров. Двете страни подписват 10-годишен договор, а наемът прогресивно ще нараства, тъй като стартирането на киното изисква голяма инвестиция. Реконструкцията ще продължи през цялото лято, след което жителите и гостите на града отново ще гледат кино в „Искра“, както допреди четвърт век. Амбициите на ръководството са читалището да стане пак основен културен център в града. Освежава се и библиотеката към него. Доскоро тук имаше търговски център и хората се питаха това читалище ли е, или мол, но вече нещата си идват на мястото, обясни адв. Тодоров.

„Искра“ е основано преди повече от 120 години от учителите в тогавашното махленско училище към църквата „Св. Марина“ Георги Недялков, Мария Чукова и Емануил Петров.

Велико Търново е третият град в България след Русе и София, където през 1897 г. хората вече гледат „жива фотография. Кина е имало в читалищата „Надежда”, „Искра” и „Модерен театър”, а по-късно е построен и комплекс „Полтава“.

С. МАРИНОВ

6 коментара за “„Кинополис Искра“ с 4 салона отваря през септември

  • 11.05.2018 в 18:38
   Permalink

   Браво, има и подходящата инфраструктура от 2..3 паркоместа.

   Отговор
 • 11.05.2018 в 18:51
  Permalink

  Отватя септември а кога затваря можеби месец по-късно?!

  Отговор
 • 12.05.2018 в 7:48
  Permalink

  Много е хубаво това начинание. А някой помисли ли къде ще спират посетителите ?

  Отговор
 • 12.05.2018 в 12:33
  Permalink

  Баба Ви само с кола е ходила на кино! Айде един път се разходете пеша до центъра- тъкмо да преоткриете красивия ни град! А и въздухът е достатъчно замърсен, за да поеме и дима от снобската Ви кола! Когато имаше кина и представления в града но, ходехме с автобуса и пеша, даже след прожекции в лятното кино на цели тумби се прибирахме през нощта, обсъждайки с вълнение изживяното по време на филма! Адмирации към инвеститорите! Дано хората се завърнат към кината и театрите, изобщо към културния живот! Успех!

  Отговор
 • 14.05.2018 в 11:59
  Permalink

  А като е закрит битак читалището не му трябва паркинг, нали? Нямате угодия, ей!
  Браво на настоятелството! Добре би било и отвън малко да освежат сградата!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!