48 четения

Любомир Пашов и проф. Христо Кожухаров са новите почетни граждани на Елена

На тържествена сесия на Общинския съвет с високото звание „Почетен гражданин на град Елена“ бяха удостоени Любомир Пашов и проф. Христо Кожухаров. Най-високата награда в историята на възрожденския град се присъжда от 1996 година за неговия празник – 21 май, Ден на Светите равноапостоли Константин и Елена, на заслужили личности с принос за развитието на града и неговото популяризиране у нас и в чужбина.

Удостояването на Любомир Пашов с високото звание е по предложение до ОбС на жители на село Раювци заради заслугите му като родолюбец и дарител. Той е роден в София, но е с еленски корен.

В потвърждение на доказалата се истина, че „кръвта вода не става“, в края на 2003 г. започва да развива активна дейност в Еленския край, по-конкретно в с. Раювци, с намерението да го превърне в „Перлата на Еленския балкан“. В местността Вълча поляна, над язовир „Йовковци“, изгражда параклис, а десет години по-късно с група негови съидейници набират средства и е издигнат единственият у нас паметник на легендарния Вълчан войвода. Близо 15 години последната седмица на месец август семейната фондация „Звезди под звездите“ организира празник, наречен Ден на родолюбието, който събира раювчани и гости на селото и става все по-известен и мащабен.

През миналата година до монумента е открит и „Раювският кромлех“ – уникално съоръжение от подредени в кръг огромни каменни блокове, върху които са изписани цитати и мисли, които карат четящите да затаяват дъх. Пак тогава е проведен и първият пленер по живопис в с. Раювци, събрал известни български художници, който е с идеята да стане традиционен.

С присъщата си скромност и разбирането, че не думите, а делата говорят, Любомир Пашов прави многобройни дарения за храмове, за социални, здравни и учебни заведения в община Елена.

Проф. Христо Кожухаров е роден в Елена, тук завършва средно образование, а висше – във ВИНС Варна.

Научната му кариера започва през 1968 година. Задочен аспирант е в Московския университет за народно стопанство „Плеханов“ в Москва. От 1991 г. е професор по специалността „Стокознание“. През годините е ръководител на катедра, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и заместник-ректор по научноизследователската работа в УНСС до 2001 г.

Има над 170 научни труда, притежава 12 авторски свидетелства за изобретения, внедрени в практиката, самостоятелно или в съавторство 18 учебника и учебни помагала, бил е ръководител на 7 проекта за разработване на състави и технология за производство на различни изделия, внедрени в практиката с определен икономически ефект.

Носител е на много награди, а освен на научната работа Христо Кожухаров посвещава немалко усилия и на родния си край. Той е един от инициаторите и активен участник в събирането на средства и осъществяването на мащабния ремонт на църквата „Св. Георги Победоносец“ в с. Беброво.

За всеотдайността и приноса й към културния живот и работата с децата в община Елена и особено заради заслугите й за създаване на ученическия мажоретен състав към СУ „Иван Н. Момчилов“ на тържествената сесия общинските съветници удостоиха с едностранен плакет учителката Виктория Славчева.

Връчването на отличията на удостоените с високата награда ще стане на тържественото откриване на празника на града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!