92 четения

Семейство от Добри дял кръсти сина си, облечен в национална носия

МАЛКИЯТ СТАНИМИР НИКОЛОВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРИЕ ТАЙНСТВОТО НА СВЕТОТО КРЪЩЕНИЕ, ОБЛЕЧЕН В НАРОДНА НОСИЯ. Като него бяха облечени и половината от гостите на празника му. Идеята за облеклата била на родителите на детето, а кръщенето се състояло на Гергьовден. Майката Вилислава Иванова и таткото Красимир Николов неслучайно избрали тази дата, тъй като това е един от най-значимите празници у нас и вярват, че свети Георги ще бди над сина им и ще му помага в трудните моменти.

Семейството е родом от старата столица, но преди време решило да заживее на село. Преместили се при дядото и бабата на Красимир в Добри дял. Родителите сами произвеждат зеленчуците и плодовете за трапезата си, добиват мляко от собствени крави и се наслаждават на спокойствието в малкото населено място. Привърженици са на здравословния начин на живот и казват, че на село българските празници се тачат много повече и често се случва да носят носии по различни поводи. Така една вечер на раздумка с техни приятели им хрумнало да кръстят детето си, облечени в традиционни български одежди. Избрали църквата „Св. Никола“ в Арбанаси и се погрижили за облеклото на голяма част от гостите.

Отецът и останалите в църквата приели с въодушевление идеята им и свещеникът дори споделил, че за първи път се случва да кръсти дете в този храм, облечено в носия.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *