ЗА ПЕТИ ПЪТ ЩЕ БЪДЕ ОТСЛУЖЕНА СВЕТА ЛИТУРГИЯ В МУЗЕЙ – ПАТРИАРШЕСКИ ХРАМ „ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ” НА ЦАРЕВЕЦ

На празника Възнесение Господне – 17 май 2018 г. (четвъртък), в едноименния музей – Патриаршески храм на хълма Царевец, ще бъде от служена света литургия.

Великотърновската Света митрополия със съдействието на кмета на община Велико Търново Даниел Панов канят всички християни молитвено да участват в празничната евхаристия в Патриаршеския храм на Второто българско царство.

Светата литургия ще бъде под предстоятелството на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий в съслужение с епископ Сионии, игумен на Троянския манастир, архимандрит Самуил, игумен на Бачковския манастир, свещеници от Великотърновска епархия и други от БПЦ.

Началото на празничната утреня е в 8:00 часа, последвана от светата литургия с начален час 10:00 часа.

На църковен събор в Лампсак (Мала Азия) в 1235 г. Търновската патриаршия е призната в ПЕНТАРХИЯТА за една от петте първенствуващи църкви и наречена „стълб на православието”. Седалището на тогавашната Българска патриаршия се намира върху най-високата точка на крепостта Царевец. В средата на патриаршеския замък е патриаршеската църква „Възнесение Господне”. Според Бориловия синодик тя е наречена „майка на църквите”. Тя носи спомена за четиринадесет патриарси на Българската църква. Сега, в Нова България, след досточтимите Кирил (1953-1971) и Максим (1971-2012), нинездравствующия Първосветител е Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски.

Сега за нас е дадено време, свобода и възможност да измолим Светия Дух, та да се върне в Дома Господен и закриля Велико Търново и Отечеството ни любезно България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.