16 четения

4000 изпълнители идват за Старопланинския събор „Балканфолк“

ПОВЕЧЕ ОТ 4000 СА УЧАСТНИЦИТЕ 22-ТО ИЗДАНИЕ НА СТАРОПЛАНИНСКИЯ СЪБОР „БАЛКАНФОЛК“, КОЙТО ЗАПОЧВА ДНЕС ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. 240 колектива и индивидуални изпълнители от цялата страна и от всички етнографски области на България пристигат в старата столица. В събора ще участват и 13 групи от Словакия, Якутия, Индонезия, Естония, Канада, Иран, Литва, Индия, Швеция и Грузия. Близо 50 концертни часа ще изнесат хилядите фолклористи на сцената на обновения Летен театър.

На 11 май от 18 ч. е официалното откриване с дефиле, което ще бъде водено от кукерската група „Каваклии“ от Бургас. Всяка група ще се представи в рамките на няколко минути пред общината. И пак с дефиле ще приключи съборът на 19 май.

Паралелно с феста ще се проведе и Деветият национален шампионат по фолклор „Еврофолк 2018“ и Световната купа по фолклор – Велико Търново. Общият награден фонд е 10 000 лева, 1000 лв. е паричната премия за победителя в Националния шампионат по фолклор – България.

МАСТЪР КЛАС ПРАВЯТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА СЪБОРА ЗА ПЪРВИ ПЪТ. На 13 и 19 май от 10 ч. групите ще показват на желаещите зрители основни стъпки от фолклора на тяхната страна. Предвидена е и среща на нациите, наречена „Приятели на многообразието“.

Най-добрите ще бъдат наградени на галаконцерта, който ще се проведе на 19 май от 21 часа на сцената на Летния театър. Преди това от 19 ч. ще бъде финалното дефиле по главната улица на Велико Търново, водено от кукери от Перник.

При лошо време концертите ще са първия ден в залата на общината, втория и третия в театъра, а следващите в Спортната зала.

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!