68 четения

600 000 лв. искат от търновската община родители на убито от футболна врата дете

Трагедията с нелепата смърт на 8-годишния Красимир потресе В. Търново на 1 юни 2013 г., съдебно дело още няма…

РЕКОРДНИ ИСКОВЕ ОТ ПО 300 000 ЛЕВА СА ЗАВЕЛИ СРЕЩУ ОБЩИНАТА В СТАРАТА СТОЛИЦА РОДИТЕЛИТЕ на убито от стара футболна врата в училищен двор момче на 8 години. Исковите молби са депозирани в Окръжния съд по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), но разглежданията им още не са насрочени поради размяна на книжа между страните. Това са първите подобни суми за обезщетения срещу управата на старата столица в граждански процес, но съдебна справедливост по случая все още няма, установи репортерска проверка.

От нелепата трагедия настръхна целият град

Стара футболна врата погуби осемгодишно момченце при трагичен инцидент навръх Деня на детето 1 юни 2013 г. Произшествието стана около 12,40 ч. на футболен терен с изкуствено покритие в двора на СУ „Вела Благоева” във великотърновския квартал „Бузлуджа”. По разкази на очевидци на терена играели мач няколко деца на около 7 – 8 г. Футболната врата на терена била без подпори и практически от нея била останала само рамката. Съоръжението било подпряно на оградната мрежа на терена и внезапно се килнало и стоварило върху момчето. Една от масивните греди на вратата паднала върху Красимир и го проснала бездиханен на земята. Другарчетата му се уплашили от случилото се и избягали от терена.

Сигнал за случилото се подала на тел. 112 случайно преминаваща през двора на школото жена. Екипът на „Спешна помощ” пристигнал само за три минути до училището, но се оказало, че задният вход на двора е заключен с катинар и се наложило да бъде разрязван, за да може линейката да стигне до футболния терен. Момчето лежало по очи на изкуствената настилка в локва кръв. Футболната врата не била върху него и вероятно е била отместена от другите деца, преди да избягат от местопроизшествието. Лекарят от екипа на „Спешна помощ” могъл единствено да констатира смъртта на 8-годишния Красимир Атанасов. Доста по-късно същата вечер е станало ясно, че детето учи в основно училище „Бачо Киро” и е във втори клас. Едва след това полицията съобщава трагичната вест на бащата, който се казва като сина си и е бивш полицай. Със съпругата си Цанка били разведени, а в деня на трагедията момчето било при баща си. В Деня на детето бащата щял да води Красимир да се черпят, но го пуснал да поиграе. Момчето обаче никога преди не било ходило на това фатално игрище. След като не се прибрало до час, каквото била уговорката, бащата тръгнал да го търси, но не и в двора на „Вела Благоева”. След това той и майката получават страшната вест за нелепата смърт на сина им…

5 г. институциите си прехвърлят топката, виновни още няма

ВЕДНАТА СЛЕД ДРАМАТА С ФАТАЛЕН КРАЙ е образувано разследване в Окръжна прокуратура. Оказва се, че случаят е престоял там близо три години, без да има повдигнати обвинения. Преди около две години случаят е прехвърлен в Районна прокуратура, за да се търси виновник за причиняване на смърт по непредпазливост. Сега били назначени техническа и икономическа експертизи, за да се установи кой носи вина – дали общината, или съответното училище. Още преди време по този повод бе установено, че теренът е на общината. Пет години след трагедията държавното обвинение и полицията обаче си подхвърлят топката. Заради това безхаберие почернените родители на Краси търсят справедливост по граждански пътс рекордни искове срещу общината във В. Търново.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!