83 четения

Мания „Вилни имоти“ в старата столица, масово търсят къщи в околностите на града

Арх. Николай Малаков: „Най-много вили искат във Вилната зона на Дебелец, Малки чифлик и Беляковец”

Бум на строителството на вили и къщи за гости регистрират във Великотърновско и практически цели села като Беляковец например вече са съединени с областния център. „Интересът е голям. Одобрявам по 5 – 10 строителни разрешения месечно, като най-много са исканията за вилната зона на Дебелец, Беляковец и Малки чифлик. Тук са и най-скъпите цени, както и най-честите искания за смяна на предназначенията на имоти“, коментира главният архитект на града Николай Малаков.

Абсолютен хит в момента е култовата местност „Под баира“ в Дебелец. Тя е обособена като вилна зона и за изграждането на къщи тип „втори дом“ още с утвърждаването на Общия устройствен план на града. Според запознати тук вече има сделки и за по 50 евро на квадрат за най-панорамните места, които разкриват прекрасна гледка към Хаинбоаз и Стара планина. Цените са се повишили през последните години, след като община Велико Търново направи околовръстния път през кв. „Чолаковци“. В района, който се намира и в близост до борови гори, вече има направени няколко баровски къщи.

БЕЛЯКОВЕЦ ПОЧТИ Е СЪЕДИНЕН С ВЕЛИКО ТЪРНОВО, тъй като са сменени предназначенията на всички имоти на най-живописните южни зони в посока към старата столица. В момента се продават над 200 дка също със сменено предназначение около пътя до Велико Търново, а цените са сносни, независимо от факта, че в близост е централното гробище на областния център. „Само за месец съм одобрил 5 нови къщи тук, но има много желаещи. Хората предпочитат спокойствие и тишина и това ги привлича“, обобщава главният архитект на града. Абсолютен хит е и Малки чифлик , заради близостта му до Велико Търново и отличните комуникации. 30 нови къщи са построени за последните няколко години във великотърновското село Малки чифлик, информира за „Борба“ местният управник Иван Чолаков. Според кмета близкото до старата столица селце има общо 130 къщи, населението, което живее там постоянно, е към 340 души, но през летния сезон то достига и до 500 човека, Има четири семейни хотелчета с басейни и други екстри, които също привличат туристи.

В новите вилни зони все повече навлиза и технологията на сглобяемите къщи, каквито вече има няколко в Беляковец. Цената на подобен имот от около 120 кв. метра без стойността на земята започва от 30 хил. лв.

С. МАРИНОВ

4 коментара за “Мания „Вилни имоти“ в старата столица, масово търсят къщи в околностите на града

 • 14.05.2018 в 10:37
  Permalink

  умните ни архитектки и кметове направиха града да бъде презастроена бетонна пустиня.
  благодарим !

  Отговор
 • 14.05.2018 в 14:30
  Permalink

  А този набеден за главен архитект задава ли си въпроса защо хората търсят жилища извън града?
  Защото е много добре устроен или защото е все по-уродлив?

  Отговор
 • 14.05.2018 в 15:11
  Permalink

  Велико Търново загуби своята уникалност , чистота и красота благодарение на безумното бетониране през последните 20 Г., презастрояване и лоша транспортна инфраструктура !

  Отговор
 • 15.05.2018 в 9:54
  Permalink

  строят си къщи в нивите и се кефят че са на село

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!