113 четения

Наградиха отличилите се медицински сестри за 2017 година

РЕГИОНАЛНАТА СТРУКТУРА НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТБЕЛЯЗА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА СЕСТРИНСТВОТО – 12 МАЙ. Представители на съсловието се събраха на тържество в старата столица, за да наградят заслужили медицински сестри и да обсъдят проблемите в бранша.

Преди раздаването на призовете председателят на регионалната организация Жана Павловска коментира реалната опасност от изчезването на медицинските сестри в системата на здравеопазване у нас. По нейни думи проблемът може да се реши, ако обществото и управниците проявят заслуженото уважение и подкрепа към специалистите по здравни грижи. Според нея инвестицията в сестринството е инвестиция към цялата здравна система.

По време на срещата стана ясно, че медицинските сестри, лаборантите и акушерките в региона са малко над 1000, но средната им възраст вече е нараснала сериозно. При медицинските сестри е в порядъка на 53, а за акушерките – 56 години. Това се дължи на факта, че младите не са съгласни да работят за такова ниско заплащане и наличието на все по-голямото натоварване, породено от липсата на кадри. Ето защо емиграцията на специалисти по здравни грижи продължава с пълни обороти.

По традиция Регионалната структура раздава награди на свои представители за добра работа през изминалата година. За ръководител по здравни грижи бяха избрани Димитрина Тодорова – главна медицинска сестра в горнооряховската болница „Св. Иван Рилски”, старшата медицинска сестра Стефка Стойнева и старшата акушерка Снежана Белчева, и двете от същата болница. От МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” – Велико Търново, от ръководните кадри бе наградена старшата медицинска сестра Елена Пенева.

В категорията професионалисти по здравни грижи бяха отличени медицинските сестри Катерина Димитрова, Ирина Раднева и Ева Андреева от областната болница.

Предният ден пък първичното дружество на организацията към МОБАЛ също раздаде призове. За ръководител по здравни грижи беше избрана старшата медицинска сестра Данка Величкова. В категория „хирургични грижи” отличена бе Теменужка Петрова с награда „За професионализъм, компетентност и работа в екип”. „За цялостен принос в развитието на здравните грижи” бе наградена Светлана Стойчева.

В категория „интензивни грижи” – Димитрина Димитрова, Валерия Анчева и Десислава Маринова. Вангелина Ганчева и Сашка Скобева получиха признание в категория „терапевтични грижи”

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!