338 четения

Младен Милков остана без мелницата си във В. Търново

Частен съдебен изпълнител продаде комбината на подсъдимия по мегаделото „Недосегаемите“ за 4,5 млн. лв

Мелничният комбинат във Велико Търново на подсъдимия по мегаделото „Недосегаемите” Младен Милков е продаден от съдия-изпълнител за 4 595 806 лева в полза на банка кредитор. Преди година самият Милков поиска от Окръжния съд в старата столица производство по несъстоятелност за фирмата си „Спринк“ ЕООД, която държеше мелницата и други имоти в Полски Сеновец. Молбата на бизнесмена бе заради неплатежоспособността на дружеството, което има активи за 60 млн. лв., обаче те осма година са под запор от държавата по дело за незаконно придобито имущество.

Фирмата на Милков постепенно натрупала 7 млн. лева кредити към банка, които не може да покрива с имущество, защото е под запор. С въпросната молба се искаше и спиране на изпълнително дело срещу същата фирма от банката кредитор и налагане на предварителни обезпечителни мерки. Междувременно обаче Милков предявил претенции срещу публичната продан като в жалба до Окръжния съд във Велико Търново заявява, че сумата, за която е продадено предприятието не е реална, а силно занижена. Магистратите обаче са отхвърлили жалбата като неоснователна, решението е окончателно и банката вече е собственик на мелничния комбинат.

Младен Милков и бивши данъчни служители от Велико Търново са подсъдими по мегаделото „Недосегаемите”. Те са обвинени, че са действали като организирана престъпна група, която успяла да източи над 9 млн. лв. ДДС.

Спецоперацията срещу фамилията Милкови и ексбирниците бе през февруари 2010 година, когато бяха арестувани 10 души във Велико Търново. Две седмици след задържането съпругата на Милков Анелия се обеси в ареста, но виновни за това не се намериха.

През 2013 година двама прокурори от Окръжната прокуратура във Велико Търново изготвиха и внесоха в съда обвинителен акт от 649 страници. По делото бяха разпитани над 2000 свидетели и то тръгна в спецсъда през февруари 2014 година. Малко след това спецсъдът го прекрати заради нарушени човешки права на подсъдимите. Материалните по делото отлежаваха близо 2 години и едва през септември миналата година отново му дадоха ход.

По време на заседанията прокуратурата е поискала общо около 50 години затвор за всички подсъдими и 15 години специално за Младен Милков, сочен за тартор на организираната престъпна група.

По време на мащабното разследване бяха запорирани сметки и наложени възбрани на семейство Милкови за над 12 млн. лв. Скандалното дело бе съпроводено и с кражба на 200 000 лева от сейф на Окръжната прокуратура във великотърновски клон на банка. Те бяха иззети при обиските в мелничния комбинат в старата столица, собственост на Младен Милков. До днес парите ги няма, крадците са неизвестни, а делото е прекратено. Докато върви съдебната сага „Недосегаемите”, Младен Милков успя да си върне от данъчните няколко милиона лева по съборени в съда техни наказателни постановления. Търновската мелница обаче вече е в ръцете на банка кредитор.

Нели ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Младен Милков остана без мелницата си във В. Търново

  • 15.05.2018 в 10:07
    Permalink

    ето това изречение бих искал да ми се разтълкува
    „Фирмата на Милков постепенно натрупала 7 млн. лева кредити към банка, които не може да покрива с имущество, защото е под запор“

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!