17 четения

Великотърновският университет чества 55-и патронен празник

Вузът ще открива свое представителство във Виена

ПОРТРЕТ НА ЧЛ.-КОРЕСПОНДЕНТ ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР БУРМОВ ВРЪЧИХА НЕГОВИТЕ ВНУЦИ ДЕСИСЛАВА БУРМОВА И АЛЕКСАНДЪР БУРМОВ на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ по време на тържествения празник на вуза 11 май, когато великотърновското висше училище отбеляза своя 55-и патронен празник.

Тържеството започна с изнасянето на патронната икона на светите равноапостоли Кирил и Методий от ректорския кабинет. Шествието стигна до паметника на патроните на вуза, където се проведе и тържеството.

Ректорът на университета проф. д-р Христо Бонджолов откри празника и обяви пред официални гости, преподаватели и студенти, че предстои да бъде открито представителство на Великотърновския университет във Виена. „Нас ще ни има като европейски университет така, както сме започнали в началото“, заяви проф. Бонджолов. След него слово за Великотърновския университет и делото на светите братя Кирил и Методий изнесе проф. Радослав Радев, който е председател на Общото събрание на университета.

ПРОФ. ПЛАМЕН ПАВЛОВ, ПРЕПОДАВАТЕЛ ПО ИСТОРИЯ ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ, ПОЛУЧИ ПОЧЕТНИЯ ЗНАК НА РЕКТОРА. Поводът за високото отличие са предстоящият му юбилей, както и сериозните му научни открития и инициативи, насочени към утвърждаване единството на българската нация и връзките на България с нейните общности извън днешните й граници, както и приносът му в укрепване на авторитета на Великотърновския университет.

Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий благослови преподавателите, гостите и студентите на университета. Тържеството завърши със засаждането на дъбово дръвче до паметника на Патриарх Евтимий.

Вузът празнува в този ден от 2000 г., когато с решение на Академическия съвет, студентите и преподавателите започват да отбелязват патроните си на 11 май, а не на 24 май, както е било дотогава. Предложението за тази промяна е на тогавашния ректор проф. Иван Харалампиев. Само на този ден се изнася и патронната икона от ректорския кабинет. Неин автор е доц. Евгени Николов, който сега е декан на Православния богословски факултет.

В момента във Великотърновския университет се обучават 10 101 студенти от България и чужбина в трите степени – бакалавър, магистър и доктор. За новата учебна 2018/2019 г. вече са се записали 72 в държавна поръчка и 12 – в платено, а 624 души са запазили място в любима специалност в държавна поръчка и 13 – в платено обучение.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Един коментар за “Великотърновският университет чества 55-и патронен празник

 • 15.05.2018 в 9:26
  Permalink

  Интересно кога ВТУ върна дълга си, изплати тези 2 милиона лв. подарък, че сега и ще открива офис във Виена. Защо не и на Марс?
  След 15 ч. в този велик университет няма жива душа и нищо не се случва.
  Пари на вятъра и продаване на дипломи.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!