92 четения

Осем години след сагата „бебето от фризера“ само един доктор съди държавата за 40 000 лв.

ОСЕМ ГОДИНИ СЛЕД СКАНДАЛА „БЕБЕТО ОТ ФРИЗЕРА“ в болницата в Горна Оряховица само един от четиримата нарочени в извършване на престъпление доктори води дело срещу държавата. Засега д-р Михаил Милатович е успял на първа съдебна инстанция – Софийски градски съд, да осъди прокуратурата да му изплати обезщетение в размер на 40 000 лв. Решението подлежи на обжалване. Искът, естествено, е по ЗОДОВ срещу държавното обвинение, защото докторът бе арестуван, обвинен и след години обвиненията бяха снети. Той обаче стана публично известен и това е уронило престижа му на лекар, какъвто е и до днес в горнооряховската болница. Разследването срещу лекарите д-р Стефан Лазаров, д-р Катя Гецова, д-р Михаил Милатович и д-р Димитър Сотиров започна, след като 17-годишна ученичка от Лясковец роди недоносено бебе, което умря. Сигнал до антимафиотите във В. Търново пък предизвика проверка в болницата, където бебето бе намерено във фризер. По това време вътрешен министър бе Цветан Цветанов, който от трибуната на Народното събрание чете в деня на операцията записи със СРС на разговори между лекарите. Независимо от огромния скандал останалите трима лекари не са завеждали дела срещу държавата.

Този случай бе сред много други, заради които на подсъдимата скамейка бе изправен тогавашният шеф на БОП Орлин Тодоров. Той бе оневинен по четири обвинения, включително и за разгласяване на операцията „бебето от фризера“. После поиска от прокуратурата 500 000 лв. обезщетение, но в крайна сметка и окончателно преди година му бяха присъдени 65 000 лева.

Н. ГЕОРГИЕВА

3 коментара за “Осем години след сагата „бебето от фризера“ само един доктор съди държавата за 40 000 лв.

 • 15.05.2018 в 12:53
  Permalink

  Защо не осъдиха и Цветанов, който нарече докторите от трибуната на НС убийци. Е, горнооряховчани отново го избраха за депутат. Робско племе сме, това е!

  Отговор
  • 19.05.2018 в 12:39
   Permalink

   да даде парите Цветанов и този който му е дал записите… не ние!

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!