41 четения

Отбелязаха 142 години от Априлската епопея при Дряновския манастир

Младежки конкурс за изпълнение на възрожденска песен, туристически поход, исторически спектакъл – възстановка, поднасяне на венци и цветя, литературно-музикална композиция и тържествена заря-проверка се проведоха в съботния ден, на 12 май 2018, по повод 142-та годишнина от Априлската епопея в Дряновския манастир.

За трета поредна година, сцената на Дряновския манастир събра деца и младежи от всички краища на България, в конкурса за изпълнение на възрожденска песен „Вятър ечи, Балкан стене“. Двадесет и осем индивидуални изпълнители и певчески формации, разделени в 4 възрастови категории, пяха с горещ и патриотичен дух, за да покажат, че любовта към родината и чувството за национална идентичност са живи и се поддържат от младото българско общество. Всички те бяха оценени от професионално жури, в лицето на Добринка Стефанова – Събева, Ангелина Георгиева и Елена Назърова, която бе и председател на оценяващата комисия. Бяха връчени колективни и индивидуални награди във всички възрастови групи. Награда за най-млад участник получи 6-годишният Георги Станимиров Христов от Детска градина „Младост“ – гр. Габрово, а тазгодишният лауреат на конкурса, който получи Специална награда на кмета на община Дряново, стана Добромира Иванова Стоянова, ученичка в Средно училище „Константин Константинов“ – гр. Сливен.

Снимка: Сайт на Община Дряново

По-късно през деня, акцентът на Програмата се премести на входа на Дряновския манастир, където кметът инж. Мирослав Семов посрещна Традиционния туристически поход „По пътя на четата на Поп Харитон и Бачо Киро“. Облечени в тематични фланелки, с цветовете на трикольорното българско знаме, участниците в похода дадоха рапорт пред кмета на община Дряново и кметовете на кметства Бяла черква, Мусина и Дичин, откъдето минава маршрутът на злочестите български въстаници, от Първи търновски революционен окръг.

Венци и цветя пред паметника-костница бяха поднесени от името на министър-председателя на Република България, министерства, партии, политически формирования на регионално и местно ниво, културни и образователни институции, неправителствени организации и фирми.

Културната програма продължи с исторически спектакъл-възстановка, представена от Национално дружество „Традиция“ и изпълненията на Александра Кушева, ученичка в ПГИ „Рачо Стоянов“, Класа по модерен балет „Елеонора Арт“ при НЧ „Развитие-1869“ и възпитаниците на СУ „Васил Левски“ – гр. Севлиево.

Традиционно се проведе и вечерна военна проверка, ръководена от Бригаден генерал Пламен Богданов. Нетрадиционна обаче беше кулминацията на вечерта, когато се проведе тържествена заря, не от единия, а от двата хълма, обграждащи каньона на Дряновския манастир. Тъмното небе над манастира засвети като ден, а околността ехтеше от пукота на произведените изстрели, …..
…. в памет на загиналите за свободата, която живеем днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!