704 четения

Козлуджа става новият великотърновски „Квартал на богатите“

Започна застрояването с къщи до 7 метра с градини на последната панорамна територия

НАД 1000 ДКА ОТ ПАНОРАМНАТА МЕСТНОСТ КОЗЛУДЖА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА ПЛАНИРАНИ КАТО „КВАРТАЛ НА БОГАТИТЕ“, А ЗАСТРОЯВАНЕТО НА ПОСЛЕДНАТА ПРАЗНА ТЕРИТОРИЯ В РАЙОНА, ОТРЕДЕНА ЗА „РЕКРЕАЦИОННИ ДЕЙНОСТИ“, ВЕЧЕ ЗАПОЧНА. Проучване на „Борба“ показа, че тук вече се реализират първите проекти за къщи с дворове по американски тертип. „Аз самият завършвам къща тук и съм проектирал още много, територията се оформя като миниквартал, а интересът е голям, тъй като има прекрасна панорама към Царевец и Арбанаси, а същевременно е доста близо до центъра и с лесни комуникации“, обобщи арх. Драгомир Йосифов. На Козлуджа кокетна къща вече завършва и един от собствениците на „Екстрапак“. В ход са и съгласувателните процедури за още десет луксозни къщи с басейни в района.

Според утвърдения Общ устройствен план на града Велико Търново е предвиден да расте с нискоетажно строителство именно в тази посока. По норматив сградите, които се правят тук, могат да са високи до 7 метра от кота корниз и да са с малка плътност на застрояване.

МЕСТНОСТТА КОЗЛУДЖА Е РАЗПОЛОЖЕНА НА ЖИВОПИСНО ПЛАТО В ЗАПАДНАТА ЧАСТ НА ГРАДА И СЕ НАМИРА В НЕГОВИТЕ РЕГУЛАЦИОННИ ГРАНИЦИ. Северно от нея в подножието, което досега бе единствено застроено с малки промишлени обекти и автопредставителства, минава главният път от София. Според запознати доста имотни хора от града и региона вече напират за парцели тук. „Няма нужда да пътуваш до селата, за да търсиш спокойствие и уединение, на Козлуджа има гори, птички пеят, а панорамата е великолепна. Същевременно си много близо до центъра“, разказа един от последните закупили имоти тук. През социализма доста търновци са имали вилни зони на Козлуджа. Изграждането на пътища, къщи, басейни, барбекюта и други сгради, типични за луксозния начин на живот, тук тепърва предстои. Интересът е продиктуван и от това, че доста години вече заради дела се бави реализацията на другия баровски квартал – на върха на „Картала” насред 53-те дка борови гори.

С. МАРИНОВ

12 коментара за “Козлуджа става новият великотърновски „Квартал на богатите“

 • 15.05.2018 в 9:11
  Permalink

  В подобния Търново хилс пустее ли пустее, една гора по- малко пак..

  Отговор
 • 15.05.2018 в 10:17
  Permalink

  кога ще видим обесени архитекти и кметове на площад Майка България?
  Това което направиха последните 20г си е за бесилото !

  Отговор
 • 15.05.2018 в 12:56
  Permalink

  Каква панорама там, като всичко по периферията е застроено с халета а терена е предимно равнинен и какво значи близо до центъра, като е в края на града….По тази логика и Леденик е близо до центъра…Пак някой надува балон ала Търново хилс…В Козлуджа няма пътна инфраструктура и в близките 20 ина години надали ще има, няма и канализация но си има промишлени предприятия в подстъпите му… … т.е. с толкова „преимущества“ е идеален за баровски квартал…Чета и се смея…

  Отговор
 • 15.05.2018 в 13:13
  Permalink

  Не забравяйте , че живота не е много дълъг. Гората е расла от много човешки животи. Щом не ви стига земята изсечете гората, но последствията ще са за цялото човечество, а се облагодетестват само една шепа егоисти.

  Отговор
 • 15.05.2018 в 13:40
  Permalink

  С тоя мръсен въздух там(може би и по мръсен от Чолаковци) няма как да стане Квартал на богатите,освен този богатия да идва от Писарево или Златарица и хабер си няма от химическата промишленост ,която се извършва в съседство!Мисля,че някой се опитва да си разпродаде скъпо имотите.

  Отговор
 • 15.05.2018 в 14:23
  Permalink

  С разбити улици, на места липсващи дори и без канализация, магазини и градски транспорт какъв квартал може да бъде това?

  Отговор
 • 15.05.2018 в 14:42
  Permalink

  веднага бързам да си закупя 2-3 парцела

  Отговор
 • 15.05.2018 в 15:16
  Permalink

  Човешката глупост не познава граница. „Предимствата“ на „Баровският квартал“ са следните: от север главен път София-Варна (шум от автомобили и изгорели газове; денонощно), от изток и юг промишлени предприятия, предимно химически, бълващи тонове отровни газове и миризми, от запад новото сметище за строителни отпадъци. Наистина трябва да си МНОГО тъп, че да идеш да живееш там! Или пък да нямаш пари за жилище на друго място, т.е. да не си богат. А Царевец и Арбанаси се виждат и от Пишмана, е от десетки други места. Дано след 100 години там да има вода и канал, и нормални пътища. Да, ама надали!

  Отговор
 • 15.05.2018 в 18:44
  Permalink

  Като вземате пари за поръчкови статии, поне вземайте от едно място. То не бяха Дебелец, Беляковец и т.н…Аз бих казал, че никой няма да откаже и декар-два в Старото военно.

  Отговор
  • 17.05.2018 в 15:56
   Permalink

   Богати като бедни църковни мишки!:)

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!