9 четения

Американец дава стипендия на търновски ученик за участие в международен лагер

БИВШИЯТ ДОБРОВОЛЕЦ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЛУИС ЛОМЕЛИ ТЪРСИ ТЪРНОВСКИ УЧЕНИК, НА КОГОТО ДА ДАДЕ ПЪЛНА СТИПЕНДИЯ ЗА УЧАСТИЕ В международен летен лагер на българското Черноморие. „Голдън гейт“ се нарича лагерът и носи името на популярния мост в Сан Франциско.

Лагерът е за деца на възраст 12 – 17 г. и всички, които искат да се борят за стипендията на Луис, трябва да напишат есе от една страница, което да е отговор на въпроса „Как този международен американски летен лагер ще Ви направи по-добър ученик и ще Ви помогне да направите Вашата общност едно по-добро място?“. Есето трябва да бъде изпратено по имейл не по късно от 16 май 2018 г. на адрес: [email protected] На този сайт са и всички подробности за конкурса, начина, по който трябва да е оформен текстът, за да участва в състезанието, както и всички данни, които децата трябва да впишат в имейла си. Есето трябва да е само на английски език. Победителят ще бъде обявен на 21 май на Facebook страницата на лагера facebook.com/campgoldengate.

Лагерът е инициатива на самият Луис, който предлага на тийнейджърите шест курса, от които всяко дете избира да посети два. Обучението е само на английски език, но лагерът не е езиково училище. Децата избират измежду часове по комуникации и поведение в различна културна среда, което ще рече, че те получават информация за културните порядки и правила на поведение по света, часове по актьорско майсторство, след които те не стават артисти, а придобиват умения да говорят пред публика, да не се притесняват да се изразяват, да стоят на сцената със самочувствие. Другите курсове са първи стъпки в бизнеса, по журналистика и творческо писане, правилно хранене и подготовка за кандидатстване във висше училище.

Миналата година, когато Луис организира лагера си за първи път, в него са преминали обучение 135 деца от девет държави, сред които и 55 българчета.

Луис е един от преподавателите в лагера. Заедно с него за каузата работят още двама бивши американци от Корпуса на мира, които са били във Велико Търново и Горна Оряховица преди години и завинаги са останали влюбени в България. Единият е Рафаел Агилар, който беше доброволец в Хуманитарната гимназия в старата столица и сега се връща, за да учи децата на журналистика и творческо писане. Втората е Клер Патано, която води курса по актьорско майсторство. Клер е на 70 г. и е била доброволец в СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *