105 четения

КРАХ. Бирник разпродава за 6,9 млн. ножарската „Терна“, основана преди близо век

Заради дългове продават и имението на Иван Габеров в Емен

ЧАСТЕН СЪДЕБЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ СТАРТИРА ПРЕДИ БРОЕНИ ДНИ ПРОДАЖБАТА НА ЕДНА ОТ ГОРДОСТИТЕ НА МЕСТНАТА ИКОНОМИКА – НОЖАРСКАТА ФАБРИКА „ТЕРНА 1923“. 6, 9 милиона струва цялото налично оборудване и сградният фонд заедно с терените с площ от 19 дка в западната част на Велико Търново, върху които са разположени. Както „Борба“ вече съобщи, една от гордостите на местната икономика затвори в края на миналата година, а всички работници, както и мениджърският екип, бяха освободени, но мнозина все още имат да получават пари от предприятието. Крупният дълг, заради който е стартирала публичната продан, освен към контрагенти е и към държавата – за данъци и осигуровки.

ПОСЛЕДНИЯТ СОБСТВЕНИК НА НОЖАРСКАТА ФАБРИКА „ТЕРНА 1923“ Е РУМЕН БИКОВ. Той е бивш министър на промишлеността в състава на две правителства – на Филип Димитров и на Любен Беров. След като се оттегля от политиката, чрез компанията си „Ровотел“ купува „Терна“, която в неговия мандат е раздържавена по линия на масовата приватизация. В двора на местното предприятие Биков откри и база за скрап и даже сключва договор за рециклиране на стари трошки с община Велико Търново, които кметството събира от улици и зелени площи. Според запознати, през соца в „Терна“ е имало над 350 души персонал, които Биков е свел до около 30.

ПРЕЗ 2016-А ПРОИЗВОДСТВОТО СЕКВА, започват поетапни съкращения и във фирмата остават само хората в пенсионна възраст. Последен напуска самият Румен Биков. Според документи, той слиза от поста управител в полза на близкия до него Владимир Владимиров, с когото са били съуправители от 2015-а. Като последен собственик на компанията се води фирмата на Владимиров „Марбо 97“. Наша справка показа, че тя е с капитал едва от 1000 лв. и при несъстоятелност шефът носи отговорност само до този размер суми.

БИРНИК ПРОДАВА И ЧАСТНИЯ ХОТЕЛСКИ КОМПЛЕКС В ЕМЕН на издателя Иван Габеров, също заради крупни дългове, а неговата начална цена е 957 хил. лв.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!