14 четения

На 17 май. С иновативни апарати ще мерят безплатно кръвното налягане в парк „Марно поле”

ПО ПОВОД СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ХИПЕРТОНИЯТА 17 МАЙ В СТАРАТА СТОЛИЦА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ИНИЦИАТИВАТА „КЛИНИКА НА ОТКРИТО“. Тя се организира от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново и в рамките й ще се извърши измерване на кръвно налягане с помощта на последно поколение апарати, снабдени с Afib-технология. Тя позволява откриване на предсърдно мъждене без електрокардиограма и установяване на тромби. В случай че уредът засече тяхното наличие, върху дисплея му се появява специален символ. Технологията изолира всички външни влияния, като движение по време на измерване, недостатъчна почивка преди теста или неправилно поставен маншет. По този начин профилактичното изследване може да се окаже ключово за ранното диагностициране на сериозни сърдечносъдови заболявания, тъй като често предсърдното мъждене протича без симптоми и се проявява периодично.

Апаратите се осигуряват от асоциацията „Българска лига по хипертония”, а инициативата е подкрепена от Община Велико Търново, Български червен кръст, филиала на Варненския медицински университет в старата столица, фондация „Национална мрежа сърце за сърце“ и други.

„Клиниката на открито“ се отвори врати в четвъртък в парк „Марно поле“ и ще работи от 11:00 до 18:00 часа. На място ще има медици, които ще дават квалифицирани консултации за хипертоници, а особено внимание ще бъде обърнато на децата и подрастващи с високо кръвно налягане. Кампанията включва също тестове за оценка на информираността с награди и разпространение на информационни материали.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!