9 четения

Двама в областта заболяха от ламблиоза

ДВА СЛУЧАЯ НА ЛАМБЛИОЗА СА РЕГИСТРИРАНИ В СТАРАТА СТОЛИЦА ПРЕЗ ВТОРАТА СЕДМИЦА НА МАЙ. Единият е установен в Елена, а другият – в Свищов. Това сочи анализ на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново по повод статистика на заразните заболявания в областта.

Ламблиозата представлява микропаразит, който обитава дванадесетопръстника, тънките черва и жлъчните пътища. Навлиза в организма при поглъщане и заразяването с него е свързано с консумация на непречистени води, мръсни храни и лоша хигиена. В развитите страни с висока здравна култура заболяването се среща едва при 2 процента от населението. Най-податливи на разболяване от ламблиоза са децата. В 90 процента от случаите проявите на болестта са диария, но освен нея паразитът води до загуба на тегло, коремни болки, повръщане, треска, обрив и т.н.

През втората седмица на май в региона са засечени още 17 случая на варицела, 4 на скарлатина, както и един на туберкулоза. 11 са заболелите от ентероколит, а острите респираторни заболявания са 10.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!