53 четения

Проф. Георги Михайлов: „В България думата реформа звучи доста оперетно”

ДА БЪДЕ ПРЕРАБОТЕН НОВИЯТ ПРОЕКТ ЗА ЗДРАВНА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ НАСТОЯВАТ НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“. Проектът за здравна карта трябва да бъде професионално обсъден и да бъдат по всякакъв начин защитени интересите на българското здравеопазване – областните, общинските и университетските болници”. Това съобщи на пресконференция във Велико Търново народният представител от парламентарната група на „БСП за България” проф. Георги Михайлов. Той беше в старата столица заедно с търновските депутати Весела Лечева, Валентин Ламбев и Явор Божанков, за да се срещне с представители на лекарското съсловие в областния град. Темата на дискусията беше „Проблеми и предизвикателства в българското здравеопазване”.

Проф. Георги Михайлов е национален консултант по клинична хематология за периода 2005 – 2015 г., зам. председател на Българското медицинско сдружение по хематология, два пъти е обявяван за лекар на годината, както и за лекар, на когото българите вярват. Той е изпълнителен директор на Националната специализирана болница за активно лечение по хематологични заболявания. Занимавал се е с детска онкология и детска хематология, а през последните 14 г. работи в областта на трансплантационната медицина при възрастни със злокачествени заболявания.

– Проф. Михайлов, как въобще е възможно да стане това категорично излекуване на системата, която на практика трябва да ни лекува?

– Трудно. Трябват целенасочени политически, професионални и административни усилия. Трябва много добро обсъждане, в което да участват специалисти в областта на здравеопазването, трябва да има политическа визия. Истината е, че ако няма разбирателство между политическите сили, трудно ще бъдат решени проблемите. Хората в България започват вече да говорят с ирония за реформата в здравеопазването. Въобще терминът „реформа“ вече звучи доста оперетно.

– Добре, казвате, че няма политическа воля да бъдат решени проблемите в здравеопазването. А има ли воля сред лекарите? Защо вие не можете да се обедините около една ясна и категорична програма, която да предложите на политиците?

– Въпросът за промяна на модела на финансиране не може да бъде решен по този възрожденски начин от група лекари. Наистина трябва да има политическа воля. Нали разбирате, че харченето на милиарди не може да бъде решено с възрожденски плам, трябва много сериозна правна основа, много сериозно концепция.

– Разбирам, но политическа воля няма. Защо?

– Защото има много големи интереси днешното статукво да се запази. Ресурсът на касата се източва. Голяма част от средствата отиват за дейности, които нямат качество за решаване на здравните проблеми на населението. Известен факт е въртенето на пациенти в многопрофилните болници, но само по документи, от едно отделение в друго, за да се взимат т.нар. клинични пътеки. Това носи печалби на тези лечебни заведения. И тези, които застанат срещу това, ще берат големи ядове. Аз малко романтично ще кажа, че хората, които ще направят реформата, трябва после да се изтеглят от медицината, защото те ще бъдат охулени много сериозно заради това, което ще направят.

– И как реално трябва да се случи това оптимизиране на финансирането на системата?

– Трябва да се плаща за дейност, но тя трябва да се доказва и да се доказва нейният смисъл. Още един много известен факт – в България се слагат стендове в пъти повече от процента на същите интервенции в Централна и Западна Европа. Това е скъпоструващо и касата плаща много пари за тази интервенция.

– Истината е, че родното здравеопазване – за парите, които се влагат в него, работи много добре. Но през последните години сериозно изоставаме от водещи съвременни стандарти в лечението.

– Например?

– Веднага казвам. Вижте трансплантационното лечение със стволови клетки. То се развива бързо, а ние не можем да догоним това развитие по никакъв начин. Да не говорим за органната трансплантация, да не влизам в полето на колегите. Но вижте честотата на трансплантации в Европа и при нас. Болестността е една и съща. Говорим за липса на донори, но тази липса е свързана с липсата на организация и липсата на финансиране. Да не говорим за програмите за профилактика, за скрининг на заболяванията, за липсата на пълна картина за болестните регистри в България.

И сега ще се върна пък към Здравната карта, защото смисълът наистина не е да се направи една моментна снимка на състоянието на кадровите възможности в областта на медицината, не е въпросът да се покаже колко болнични заведения има в страната, а каква е системата на баланс и достъп, за да може тази система на достъп да бъде подобрена.

– И докога в България ще продължава да съществува този сериозен проблем с дисбаланса и с липсата на болници в някои райони?

– Докато не направим сериозен дебат. Пак ще ви дам пример с основните типови съдови инциденти – инсулти и инфаркти. Броят на областите в България е 28, нали така? Центровете по инвазивна кардиология са 28, според както твърди здравната карта. Но 8 от тези центрове са на територията на София град. Значи има области в България, които нямат възможност да лекуват по един високотехнологичен и ефективен начин сърдечносъдовите заболявания. А всеки трябва да знае, че има златни часове в стандарта на лечение при спешни състояния, каквито са инсултите и инфарктите. При липсата на реално балансиране на територията на страната на центрове и лечебни заведения, които се занимават с тези методи на лечение, на практика хората от тези области са лишени от възможността да преживеят такива заболявания. И това е изключителен проблем.

Още един въпрос, който уж щеше да бъде решен с размах, обаче… става дума за премахване на явлението болница в болницата. От няколко часа съм на територията на Търново вече ми казаха, че частната болница по кардиология консумира от касата толкова финансов ресурс, колкото е ресурсът на цялата областна болница. Както и че има слух, че закриват основното кардиологично отделение в областната болница. Този механизъм на болница в болницата създаде този огромен дебаланс, който сега съществува.

– И какво е решението?

– Аз наблюдавам от няколко години, че политиците опитват да решат проблема чрез непрекъснатото вменяване на вина в съсловието. Това насаждане на напрежение, че в системата много се краде, създава настроение в обществото и хората започват да вярват, че в системата има много пари, но те много се крадат. България е страната, която дава най-малко пари за здравеопазване от всички държави в ЕС. Но което е още по-скандално – България е водеща страна по личен разход на всеки гражданин за средства за здравеопазване. Държавата дава около 5 млрд. лв. за здравеопазване, а са необходими 9 млрд. Останалите 4 млрд. дават гражданите и изобщо не е ясно къде отиват тези пари.

– За или против сте разбиването на монопола на Здравната каса?

– Това е изключително важен и сложен въпрос. Монополизацията на финансирането на здравеопазването създава условия за корупция и това не е препоръчително, но от друга страна, при демонополизацията в страна с относително ниски доходи при неясни правила на създаването на допълнителни играчи на пазара може да рухне цялата система на финансиране, както се случи в Чехия.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!