84 четения

Героите на Ангел Каралийчев оживяха на карнавал в Стражица

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова беше гост на празника

ПОВЕЧЕ ОТ 300 ДЕЦА И УЧЕНИЦИ УЧАСТВАХА В ТРАДИЦИОННОТО ШЕСТВИЕ НА ПРИКАЗНИТЕ ГЕРОИ, КОЕТО Е КУЛМИНАЦИЯТА НА КАРАЛИЙЧЕВИТЕ ПРАЗНИЦИ В СТРАЖИЦА. Тази година празникът премина под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова, която вчера беше гост на града и на децата. Сред официалните гости на празника в Стражица беше и народният представител от БСП Весела Лечева.

За мен е чест и удоволствие да открия традиционния карнавал в рамките на Каралийчевите дни. В този карнавал нашите деца ще ни покажат красотата и магията в чудните приказки на Ангел Каралийчев, който ни завеща с голяма любов да бъдем мъдри и добри и винаги да носим надеждата в себе си“, каза кметът на Стражица Румен Павлов.

Толкова години поддържате жива паметта на Ангел Каралийчев, който си остава най-големият разказвач в българската литература. Роден в началото на ХХ век, Каралийчев живее и днес, превъплътен в своите герои и ни вълнува с майсторството на езика си. В това отношение той е ненадминат“, каза в приветствието си и г-жа Йотова. Тя припомни, че самата тя, а и нейните родители са пораснали със същите тези приказки, с които растат и децата, участници в карнавала.

Близо 20 приказки на Ангел Каралийчев оживяха вчера по време на карнавала. В парада участваха деца и ученици от всички детски градини и училища в общината. „Житената питка“, „Топлата ръкавичка“, „Приказка за житните зърна“, „Майчина сълза“, „Тримата братя и златната ябълка“, „Златното момиче“, бяха част от приказките , които стотиците жители на града успяха да разпознаят благодарение на отличната дегизировка на участниците.

След като всички малки и големи артисти дефилираха пред официалните гости, вицепрезидентът на България Илияна Йотова и кметът на Стражица Румен Павлов раздадоха награди за усърдието на децата.

Малко по-късно през деня, Илияна Йотова беше гост и на Велчево, където се срещна с жителите на селото и с кмета и разгледа етнографската сбирка в местното читалище.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Илияна Йотова, вицепрезидент на България

Западните Балкани са в дневния ред на ЕС и това е заслуга на България“

Западните Балкани са в дневния ред на Европейския съвет и това е изцяло заслуга на България. Казвам това с ясното съзнание, че само допреди няколко години Европейският съюз нямаше никакъв интерес по отношение на Западните Балкани, дори когато застъпи този състав на Европейската комисия, Жан-Клод Юнкер почти не говореше за Западните Балкани.

Самото провеждане на срещата в София вече е голям успех за България. От тук нататък истинската оценка ще дойде, когато видим текста на декларацията, която трябва да бъде подписана. Най-големият успех ще бъде, ако този заключителен документ бъде подписан от всички европейски лидери, които ще дойдат в София, и от лидерите от шестте държави от Западните Балкани. Няма да бъде добре и няма да е добър знак, ако текстът бъде подписан само от лидерите на Европа и в допълнителен анекс бъдат подадени подписите на лидерите от Западните Балкани. Но нека не предрешаваме нещата. Да видим заключителния текст. Ако той съдържа достатъчно категоричен ангажимент на ЕС, разбира се, не толкова като срокове, колкото за определени икономически инфраструктурни проекти, някакъв хоризонт за разширяването на ЕС, това, извън самото провеждане на срещата, ще бъде голям успех за нашето председателство“, каза вицепрезидентът на България Илияна Йотова в Стражица.

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!