78 четения

Търновка ще изпрати абитуриент с… вино от домати

ОТ ДОМАШНИ ДОМАТИ СТАВА НАЙ-ХУБАВОТО ВИНО, ТВЪРДИ 58-ГОДИШНАТА ТЪРНОВКА ЛЮДМИЛА КОЦЕВА. След няколко дни тя ще изпрати абитуриент, а за празничния повод ще почерпи роднини и приятели с необичайната напитка. По нейни думи всеки, който досега е опитвал доматеното й вино, оставал шокиран.

Людмила разказа, че още като дете виждала как дядо й приготвя доматено вино. След смъртта му родителите й не продължили традицията и рецептата била забравена. Няколко десетилетия по-късно, когато тя вече била омъжена и с две деца, посетила дядовата къща в Пчелище и открила стар дневник с кулинарни и алкохолни рецепти. Попаднала на стриктни обяснения как да се постигне желаният ефект за омайно доматено вино и решила да се пробва в направата му. Признава, че първите опити били неуспешни, но това не я отказало, а мотивирало. С времето установила, че купешките домати не са подходящи и със сортовете „Биволско сърце” и „Наслада” резултатът бил най-добър.

СПОРЕД НЕЯ ДОМАТИТЕ НЕ СА ЗЕЛЕНЧУЦИ, А ПЛОДОВЕ, СХОДНИ СЪС СПЕЦИФИКАТА НА ЯБЪЛКИТЕ. За всеки 5 кг домати налива литър вода, добавя от 5 до 10 г лимонена киселина и стафиди на око. Задължително трябва да остане около 30 процента свободно пространство в съда, в който се прави виното, и най-добре би било, ако престои на тъмно и хладно в мазата. Ферментацията продължава от два до три месеца. Процесът обаче трябва да се следи много стриктно, защото на всеки 10 дни е необходимо да се слага по 200 г захар.

Людмила сподели, че има няколко тайни съставки, които ще запази в тайна, но без тях шансът за получаване на оригиналната рецепта е нулев.

Людмила прави по десетина бутилки на година и не продава нито една от тях. Случвало се е нейни познати да искат да си купят, но винаги е отказвала. „Веднъж гостих приятели на дъщеря ми от Германия. Бяха очаровани и казаха, че са готови да дадат 50 евро за литър. Но не – за мен то е безценно“, категорична е ентусиастката.

Жената твърди, че вълшебният еликсир е изключително полезен и неведнъж й е помагал да пребори възпаления и настинки. Производителката на доматено вино разказа, че в дядовия рецептурник открила още около 40 чудати рецепти. Обнадеждена е, че ще успее да изпълни голяма част от тях.

Галина ГЕОРГИЕВА

3 коментара за “Търновка ще изпрати абитуриент с… вино от домати

 • 16.05.2018 в 15:37
  Permalink

  Ами като не продава, поне да дава за дегустация на хората, които искат да си купят

  Отговор
 • 16.05.2018 в 17:20
  Permalink

  Да си го пие, у наше село ручаме доматиту на лютеница. За виното имаме грозде!

  Отговор
  • 16.05.2018 в 18:47
   Permalink

   Единодушен съм с господин Ушев.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!