Търновка ще изпрати абитуриент с… вино от домати | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Търновка ще изпрати абитуриент с… вино от домати

Публикувана на: 16.05.2018г. 3070 прегледа

ОТ ДОМАШНИ ДОМАТИ СТАВА НАЙ-ХУБАВОТО ВИНО, ТВЪРДИ 58-ГОДИШНАТА ТЪРНОВКА ЛЮДМИЛА КОЦЕВА. След няколко дни тя ще изпрати абитуриент, а за празничния повод ще почерпи роднини и приятели с необичайната напитка. По нейни думи всеки, който досега е опитвал доматеното й вино, оставал шокиран.

Людмила разказа, че още като дете виждала как дядо й приготвя доматено вино. След смъртта му родителите й не продължили традицията и рецептата била забравена. Няколко десетилетия по-късно, когато тя вече била омъжена и с две деца, посетила дядовата къща в Пчелище и открила стар дневник с кулинарни и алкохолни рецепти. Попаднала на стриктни обяснения как да се постигне желаният ефект за омайно доматено вино и решила да се пробва в направата му. Признава, че първите опити били неуспешни, но това не я отказало, а мотивирало. С времето установила, че купешките домати не са подходящи и със сортовете „Биволско сърце” и „Наслада” резултатът бил най-добър.

СПОРЕД НЕЯ ДОМАТИТЕ НЕ СА ЗЕЛЕНЧУЦИ, А ПЛОДОВЕ, СХОДНИ СЪС СПЕЦИФИКАТА НА ЯБЪЛКИТЕ. За всеки 5 кг домати налива литър вода, добавя от 5 до 10 г лимонена киселина и стафиди на око. Задължително трябва да остане около 30 процента свободно пространство в съда, в който се прави виното, и най-добре би било, ако престои на тъмно и хладно в мазата. Ферментацията продължава от два до три месеца. Процесът обаче трябва да се следи много стриктно, защото на всеки 10 дни е необходимо да се слага по 200 г захар.

Людмила сподели, че има няколко тайни съставки, които ще запази в тайна, но без тях шансът за получаване на оригиналната рецепта е нулев.

Людмила прави по десетина бутилки на година и не продава нито една от тях. Случвало се е нейни познати да искат да си купят, но винаги е отказвала. „Веднъж гостих приятели на дъщеря ми от Германия. Бяха очаровани и казаха, че са готови да дадат 50 евро за литър. Но не – за мен то е безценно“, категорична е ентусиастката.

Жената твърди, че вълшебният еликсир е изключително полезен и неведнъж й е помагал да пребори възпаления и настинки. Производителката на доматено вино разказа, че в дядовия рецептурник открила още около 40 чудати рецепти. Обнадеждена е, че ще успее да изпълни голяма част от тях.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "Търновка ще изпрати абитуриент с… вино от домати"

 • 16.05.2018 в 15:37

  Ами като не продава, поне да дава за дегустация на хората, които искат да си купят

  Отговор
 • 16.05.2018 в 17:20

  Да си го пие, у наше село ручаме доматиту на лютеница. За виното имаме грозде!

  Отговор
  • 16.05.2018 в 18:47

   Единодушен съм с господин Ушев.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *