59 четения

Над 30 пациенти се възползваха от модерната апаратура в горнооряховската гастроентерология

ПОВЕЧЕ ОТ 30 ПОЛИПЕКТОМИИ СА ИЗВЪРШЕНИ ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНА В МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Интервенциите се провеждат в новооткрития гастроентерологичен кабинет, част от Първо вътрешно отделение, който е оборудван с модерна ендоскопска система от колоноскоп и гастроскоп. Чрез новата апаратура са премахнати доброкачествени образувания на дебелото черво, които имали потенциала да се трансформират в онкологични. По думите на д-р Илко Костурков, който борави с модерната техника, всеки човек трябва да потърси медицинска помощ при първите обезпокоителни симптоми.

„Ако оплакванията са кървене, загуба на тегло и апетит, неуточнени анемии, веднага следва да се извърши ендоскопска диагностика“, категоричен е медикът.

Гастроентерологът информира, че в западните страни и при двата пола след 50-годишна възраст е задължително преминаването през ендоскопско изследване за ранна превенция на рак на дебелото черво. Профилактиката там е задължителна и тези, които не се явят на изследвания, губят здравните си права. Специалистът увери, че горнооряховците трябва да са спокойни за качеството на изследването, тъй като гастроентерологичният кабинет е снабден с високотехнологична апаратура, произведена през 2016 година. Уредът е с пълна HD резолюция, което осигурява прецизно представяне на образа, голяма флексабилност на периферията и съчетава едновременно диагностични с терапевтични функции. С него се извършват безкръвни микрооперации, които скъсяват престоя в отделението и времето за възстановяване на пациентите.

От откриването на гастроентерологичния кабинет през него са преминали 1000 пациенти. Основната патология е езафагити, язва на стомаха, колити, доброкачествени и злокачествени новообразувания на дебелото черво и стомаха. Кабинетът работи по седем клинични пътеки с РЗОК. Преобладаващата част от преминалите пациенти са обслужени безплатно, с направления от личните лекари.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 коментара за “Над 30 пациенти се възползваха от модерната апаратура в горнооряховската гастроентерология

 • 17.05.2018 в 13:02
  Permalink

  Да в чужбина не само , че е задължително , но и ти пращат по пощата документите и е безплатен прегледа.

  Отговор
 • 21.05.2018 в 19:07
  Permalink

  Ендоскопският кабинет с тази техника е чудесна придобивка за гражданите.
  Доктор Костурков /мисля 3-то поколение доктор/ да е здрав и следи всички новости и постижения
  в борбата с тази коварна болест.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!