131 четения

Най-големият градски парк в региона и модерен площад са новите бижута на Горна Оряховица

ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ГРАДСКИ ПАРКОВЕ В ЦЕНТРАЛНА СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ И ГРАДСКИ ЦЕНТЪР БИЖУ ИЗГРАДИХА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА. ДВАТА ОБЕКТА СА НА СТОЙНОСТ БЛИЗО 7,7 МЛН. ЛВ., а парите дойдоха от Оперативна програма „Региони в растеж“, както и от местния бюджет. Новите придобивки на горнооряховчани са истинска атракция и вече предизвикват завист сред жителите на останалите общини. Лентата на изцяло ремонтирания емблематичен за града парк ще бъде прерязана в навечерието на празника на града – 29 май, но той вече приема посетители. След броени дни пък ще бъде официално открит и площад „Георги Измирлиев“.

Парк „Детски кът“ се простира на площ от 53 дка, в подножието на местността Камъка. Много малко градове у нас разполагат с толкова голяма зелена площ в централната си част. Местността е едно от любимите места за отдих на поколения горнооряховчани, но през последните години бе доста позанемарена. Стойността на реконструкцията, която започна преди 10 месеца, е 1,76 млн. лв. Жителите и гостите на града вече се радват на новата придобивка, която е една от гордостите на местното кметство. Практически е запазена визията на стария парк, като са премахнати само изсъхнали дървета. Направени са нови алейни мрежи от главни, второстепенни и обиколни алеи. Обособени са множество зони за разходки и социални контакти, за пикник и за активен отдих. В центъра на парк „Детски кът“ има нова площадка с фонтан, около който са разположени места за сядане. За радост на по-малките посетители тук са направени още комбинирано игрище, площадки за скейтборд, с уреди за обща физическа подготовка, с фитнес уреди, както и детска сцена. Строително-монтажните работи бяха поверени на изпълнители, които са подбрани чрез процедура по закона за обществените поръчки, а главен изпълнител на обекта е софийската компания „Билдинг комфорт“ ЕООД.

Парк „Детски кът”

СПЕЦИАЛНА КАПСУЛА С ПОСЛАНИЕ ЗА ПОКОЛЕНИЯТА ЩЕ БЪДЕ ВГРАДЕНА В НОВИЯ ЦЕНТЪР НА ГОРНА ОРЯХОВИЦА. ТЯ ЩЕ БЪДЕ СЛОЖЕНА ПОД ГЕРБА НА ОБЩИНАТА, КОЙТО ЩЕ СЕ НАМИРА НА КОМПАС С ПОСОКИТЕ НА СВЕТА. ТОЙ ЩЕ ЗАЕМА ЦЕНТРАЛНО МЯСТО НА ПЛ. „ГЕОРГИ ИЗМИРЛИЕВ“.

„След време, когато площадът отново започне да се реновира, дай Боже, тези послания да бъдат реализирани“, коментира кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Второто бижу на града е градският площад, който е пред завършване. Площад „Георги Измирлиев“ не е реконструиран близо 40 г., а това е най-важният проект за града, защото е свързан с неговата история и остава за поколенията, изтъква още кметът. По площада работи компанията „Политрейд кънстръкшън“, която е превърнала центъра на града в истински шедьовър. Стойността на целия проект е 5 988 104 лева, от които 85% са от оперативната програма, а останалите от държавния бюджет.

Реконструкцията на площад „Георги Измирлиев” е част от големия проект „Обновяване на градската среда в град Горна Оряховица”, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020.

Освен атрактивни фонтани и кътове за почивка и игра, читални и сцени на открито в централната част на Горна Оряховица има и безплатен интернет, а посещението на площада е истинска атракция, особено нощем.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки Венелин ГЕОРГИЕВ

5 коментара за “Най-големият градски парк в региона и модерен площад са новите бижута на Горна Оряховица

 • 16.05.2018 в 14:20
  Permalink

  „Парк „Детски кът“ се простира на площ от 53 дка, в подножието на местността „Камъка“. Много малко градове у нас разполагат с толкова голяма зелена площ в централната си част. “

  Вярно е и Горна не е един от тези градове, тъй като Камъка не е в центъра.

  Отговор
 • 16.05.2018 в 16:32
  Permalink

  Сега да видим с това ненужно кръгово пред пощата какви манифестации ще стават. През кръговото или на къси дистанции? Важното е кръгово да се прави.

  Отговор
  • 17.05.2018 в 6:56
   Permalink

   Поне не е триъгълно кръгово като на автогарата 😉 В интерес на истината кръговото пред пощата поулесни трафика.

   Отговор
   • 17.05.2018 в 13:27
    Permalink

    Едва ли някой Горнооряховски шофьор споделя Вашето мнение.

 • 17.05.2018 в 20:12
  Permalink

  Централните фонтани лилаво ли светят/цветът на ГЕРБ/ или аз не съм добре с очите???
  Други нюанси не се ли предлагат????

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!