69 четения

Един ден с мобилната приемна на полицията. Държавен път като джунгла, шумни купони, кучета и поголовна сеч тормозят хората от 2 села

Всички жители на Горски Горен Тръмбеш се събраха на едно място, в Горски Долен Тръмбеш дойдоха едва десетина

ОТ МЕСЕЦИ ПОЛИЦЕЙСКИ СЛУЖИТЕЛИ ОТ ОБЛАСТНАТА ДИРЕКЦИЯ правят изнесени приемни в малките населени места на областта по разпореждане на МВР. Вчера тръгнахме с полицейския инспектор Боян Бартолов от охранителния отдел и с разузнавача от Икономическа полиция Иво Белчев към Горски Горен Тръмбеш и после към Горски Долен Тръмбеш. Двете села са на няколко километра едно от друго и на кръстопътя има табели. Те обаче са обрасли в храсти и човек трудно може да се ориентира коя за кое село сочи.

В Горски Горен Тръмбеш готови да замерят с яйца и домати

Пристигаме в Горски Горен Тръмбеш точно в 9 часа, както е по предварително обявения график. Там ни чакат полицейските инспектори от Долна Оряховица Митко Никифоров и Милен Петров. В салона на пенсионерския клуб се е събрало почти цяло село, което наброява 38 души с постоянен адрес плюс 50 приходящи. Кметът Николай Йорданов, който управлява втори мандат, с гордост споделя, че тук малцинства няма и заради това няма и обири.

Част от хората в Горски Горен Тръмбеш

„Вижте на какво прилича държавният път, прилича на джунгла, няма кой да почисти дървета и храсти, стават постоянно катастрофи, бус и камион не могат да се разминат. Готови сме да замеряме с яйца и домати тези от пътното, ама те не идват при нас“, един през друг казват хората, след като разбират, че с полицаите има репортер на „Борба“. В колективното оплакване се намесва 77-годишният Йордан Ангелов, който заедно със съселянина си Йордан Йорданов преди няколко месеца едва оцелели в катастрофа, като се прибирали към селото. При разминаване с бус колата им се обърнала и едното колело изхвръкнало. За щастие, щети имало само по мерцедеса на дългогодишния директор на стражишко предприятие.

Че са писали десетки писма за единственото шосе, което води до селото до куп инстанции обясни секретарят на кметството Маргарита Тодорова. Отговори или нямало, или пък били за липса на пари. От глутници чакали в къщите, незаконна сеч и желание полицията да идва в селото нощем и без предизвестие се оплакаха още жителите на малкото селце. Секретарят и кметът много добре знаят, че дори да имат хора по временната заетост, те нямат право да почистват държавен път от клони и дървета, надвиснали над асфалта. Заклет ловджия попита какво ще стане, ако със законната си пушка гръмне поне един чакал в къщата си. И после с усмивка си отговори сам, че това е незаконно и е наказуемо. Хората казаха още, че са доволни от своите районни инспектори, но на практика се оказа, че нито един от поставените проблеми не касае МВР. „Всички ваши болки ще бъдат предадени на директора на полицията във В. Търново, включително и проблемът с пътя, потънал в храсти”, каза в края на срещата Боян Бартолов.

Приемната в Горски Долен Тръмбеш

От 420 жители на Горски Долен Тръмбеш срещата уважиха едва десетина

ВЪПРЕКИ РАЗГЛАСАТА ЗА МОБИЛНАТА ПРИЕМНА НА ОБЛАСТНАТА ПОЛИЦИЯ В Горски Долен Тръмбеш дойдоха едва десетина души в пенсионерския клуб и наричаха сбирката „общоселско събрание“. Боян Бартолов се опита да обясни, че тръгнал с колегата си при хората, за да се чуят проблемите, които касаят работата на МВР. Въпреки това се оказа, че в това голямо село тормозът идва от силна и шумна музика по време на купони от малцинствата, които са една трета от жителите, от уличните кучета, които нападат хората, от незаконни сметища. През последните години обаче няма нито едно сериозно престъпление, а от началото на година още се разследва обир от къща на жител, който заминал за Габрово. На частна охранителна фирма са се доверили 40 души, поясни кметът Маринчо Маринов. Една от посетителките се жалва от коне, които пасат в двора на детската градина, в която ходят деца. Друга жена попита как може близо 50 кози да се гледат вътре в селото и да замърсяват, без да има наказание. Полицейските инспектори се опитаха да обяснят как се работи при сигнал за шума от сватби и веселби. Съставя се акт, който после пада в съда, защото полицията трябва да доказва кога точно е отишла да реагира на сигнала, а пък няма и право да измерва децибелите на шума. Това се прави от други органи, които обаче работят до 17 часа и без събота и неделя, когато основно купонджии пречат на другите да си почиват.

СПОРЕД СТАТИСТИКАТА НА ОД НА МВР ОТ НАЧАЛАТО НА ГОДИНАТА до главния секретар на МВР от нашата област са изпратени 10 сигнала, които пряко касаят полицейската работа и са събрани по време на такива изнесени приемни в малките села. Хората се оплакват от други институции, които обаче не ходят при тях, споделиха още полицаите, с които обиколихме двете села вчера. Въпреки това средно на месец различни служители от Областната полиция в екип по двама правят по 12 мобилни приемни на месец.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!