52 четения

Елена спечели 4 млн. лв. по проекти за ремонт на две училища

Интересът на туристите към общината се засилва, местата за настаняване вече са станали 175

ПОВЕЧЕ ОТ 4 МЛН. ЛВ. ЩЕ ИНВЕСТИРА ОБЩИНА ЕЛЕНА ВЪВ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО И РЕМОНТА НА ДВЕ УЧИЛИЩА. Средствата са по проекти, които кметският екип е спечелил по програмата за Трансгранично сътрудничество Румъния – България и „Региони в растеж“.

Близо 1 млн. евро са средствата, с които в следващите три години трябва да бъде възстановеното старото изгоряло училище в града. След ремонта то ще се превърне в Художествена галерия с информационен център. Галерията ще събере всички произведения на изкуството, които градът притежава, но в момента няма къде да изложи.

Проектът се нарича „Култура във вечността“ и е съвместен с румънската община Меджидия, окръг Констанца. На 30 май трябва да бъде сключен договорът между двете общини, каза вчера кметът на Елена Дилян Млъзев. Старото класно школо, което еленчани днес разпознават като изгорялото училище, е построено през 1874 г. от тревненския майстор Уста Генчо Кънчев. Три години по-късно е опожарено по време на освободителните боеве край града. Възстановено е през 1880 г. от същия майстор. Пожар изпепелява училището отново през 1985 г. и от сградата остават само основите и част от зидарията.

„Сега ще възстановим сградата в почти автентичния й вид, но ще има и съвременни решения и подобрения. Ценният ни фонд с картини и иконите от Музея на възраждането ще бъде събран с модерни депа в полуприземния етаж. Ще бъдат обособени помещения за реставрация, санитарни възли, складове“, разказва още кметът. На първия етаж ще бъде разположен информационният център, на втория – галерията. Спортната площадка ще бъде превърната в многофункционална сцена за провеждане на различни събития.

По проекта са предвидени още разменни гостувания на партньорите, културен обмен, съвместни пленери и изготвяне на рекламни материали и каталог за популяризиране на двата града.

2 МЛН. ЛВ. ЩЕ БЪДАТ ВЛОЖЕНИ И В РЕМОНТА НА СУ „ИВАН МОМЧИЛОВ“ В ЕЛЕНА. Сградата ще бъде санирана, ще бъде подменена дограмата, има средства за покрива и за подмяна на отоплителната система, след която училището вече ще се топли с дървесен чипс и пелети.

Средствата са от програмата „Региони в растеж“ и кметът се надява, че ремонтът ще бъде извършен през лятото, когато учениците са във ваканция. 1,6 млн. има по инвестиционната програма на Елена за ремонт на улици в града и на различни участъци от пътната мрежа. Предвидени са и средства за ремонт на два водостока и за ул. „Пробуда“, която е ключова артерия в града. Тя води до Центъра за спешна помощ и по принцип е затворена, но хората продължават да я ползват.

В Елена започва санирането на четири многофамилни жилищни кооперации, както и изграждането на още две детски площадки в Майско и Каменари. За тях са заделени 80 000 лв., които също са предвидени в инвестиционната програма на общината. До момента в града има вече изградени осем модерни и напълно обезопасени детски площадки и още една в Беброво. Финансирането е от Програмата за развитие на селските райони.

ОБЩИНАТА ПРОДЪЛЖАВА ДА ТЪРСИ НАЧИН ЗА РЕШАВАНЕ НА ВЪПРОСА С ЛОШОТО СЪСТОЯНИЕ НА ТРЕТОКЛАСНИЯ ПЪТ ДЕБЕЛЕЦ – СРЕДНИ КОЛИБИ – ЕЛЕНА, каза още Дилян Млъзев. Трасето от второкласния път Поликраище – Лясковец – Елена – Сливен е включено за финансиране по ОП „Региони в растеж“, но ремонт не може да започне, защото се изчакват сроковете за обжалване на обществената поръчка. Пътят, който е повече от 35 км, е бил ремонтиран за последно преди 30 години. Участъкът минава през четири общини – Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец и Елена, и дори частично засяга и община Златарица, затова кметовете на тези общини са решили заедно да търсят съдействие от държавата.

Общинската администрация ще трябва да иска помощ от държавата и за решаване на проблема със затрудненото водоснабдяване на населените места по брега на язовир „Йовковци“. След среща с представители на ВиК асоциацията при областния управител е взето решение в актуализирания инвестиционен план на ВиК „Йовковци“ да бъдат заложени 2,5 милиона лева за оптимизация на водопровода от село Бадевци до Елена. Парите обаче са непосилни и за дружеството, и за общината.

Ръст на туристите отчитат в община Елена, стана ясно още вчера. През миналата година е нараснал броят на нощувалите в Елена и околността туристи с около 25 процента. 175 са местата за настаняване, като 16 са новите категоризирани бази от началото на годината. За първото тримесечие на тази година регистрираните нощувки са повече от 2000. Еленският балкан е предпочитана дестинация за българските туристи, но нараства броят и на гостите от Румъния, съобщи кметът и допълни, че две нови инвестиционни намерения са постъпили в общинската администрация от началото на годината. Едното е за изграждането на цех за дървесни пелети, а другото – за предприятие за сушени месни деликатеси.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!