178 четения

Рекордьори. Маринчо Маринов управлява пети мандат Горски Долен Тръмбеш и смята да продължи

С воден проект за 1,3 млн. лв. се надява да зарадва съселяните си дългогодишният управник

КМЕТЪТ НА ГОРСКИ ДОЛЕН ТРЪМБЕШ МАРИНЧО МАРИНОВ ВЕЧЕ Е НА 65 Г. Станал е кмет преди 20 години в разцвета на живота си. Въпреки проблемите на селския управник той вече кметува пети мандат и дори смята догодина да продължи, ако хората го поискат отново. Що се отнася до поговорката за „кмета, попа и даскала“ в това горнооряховско село с 420 жители липсва само даскалът, защото училище няма. За поп пък се гласи руснакът Дима, който сега учи в семинарията и със съпругата си живеят в селото. Другото семейство чужденци са англичани.

ДВА МАНДАТА Е БИЛ КМЕТСКИ НАМЕСТНИК И ТРИ МАНДАТА Е КМЕТ. Избиран е от различни партии, но винаги десни. В началото от СДС, после от НДСВ, а накрая от ГЕРБ, но без да членува в нито една от тези партии. Признава, че всъщност е закърмен в ковачницата за кадри на БСП, както са наричали навремето Захарния комбинат. Там Маринов е работил като полиграф и галванопластик, а по образование е среднист и е завършил в Дебелец. Когато става на 45 г., партиите започват да го ухажват и се захваща с тежката корона на кметуването.

Кражбите спрели, когато болшинството тръгнало на гурбет в Холандия и Германия

ДВЕ ТРЕТИ ОТ ЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛОТО СА ОТ РОМСКИ ПРОИЗХОД. Преди години тук имало много кражби заради безпаричие. После болшинството тръгнало на гурбет в Холандия и Германия, връща се периодично и вдига нови къщи. Дори масово се изкупуват изоставени имоти в Горски Долен Тръмбеш, а цените стигали до 35 000 лева. Така в момента в това село имало едва две-три празни къщи, казва още кметът и се радва на факта, че тук се раждат деца и се вдигат сватби постоянно. Своеобразен рекорд преди няколко години бил бракът на 12-годишно момиче, станало медийна звезда. Сега Йорданка вече имала две деца. Близо сто души от селото били на възраст до 18 години, което естествено го подмладява. Като се сложи и европейският стандарт на къщите, които се правят с пари от гурбет, тук явно живеят богати и щастливи хора, споделя още управникът.

Минал през съда, но се отървал с 500 лева глоба

МАРИНЧО МАРИНОВ НЕ Е УСПЯЛ ДА СЕ РАЗМИНЕ И С ГОСТУВАНЕ В ХРАМА НА ТЕМИДА. Преди време той е бил даден на съд, но е глобен с 500 лева по административен ред. Прокуратурата го обвинила в подписване на декларации с невярно съдържание. Това наказание обаче не му попречило отново да стане кмет въпреки многото други мераклии за поста на последните местни избори. На всички избори досега той се е преборвал с трима или петима кандидати, а на последните дори с мераклия от малцинствата.

КОГАТО ГО ПИТАМЕ С КАКВО СЕ ГОРДЕЕ ОТ ТОВА, КОЕТО Е СВЪРШИЛ, ТОЙ казва, че всеки момент се чака одобрение на проект за водоснабдяване на селото за 1,3 млн. лв. С него смята да зарадва своите съселяни и вярва, че това ще се случи. Има и готов проект за ремонт на гробищната ограда за 15 000 лева, за детска площадка и още други по-дребни инициативи на общината в Горна Оряховица за това село. Лошото е, че първенците се сещат за Горски Долен Тръмбеш само преди избори.

„Най-голямата ми болка за тези 20 г. е фактът, че за Горна Оряховица се направи страшно много, но не и за повечето села в общината. Не се обръща достатъчно внимание при всеки поставен проблем, а наистина се чакат само избори, когато се дават обещания”, признава Маринчо Маринов, който освен всичко друго е и запален ловджия и щастлив дядо на две внучета.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Един коментар за “Рекордьори. Маринчо Маринов управлява пети мандат Горски Долен Тръмбеш и смята да продължи

  • 18.05.2018 в 17:51
    Permalink

    Горна Оряховица много се открадна и нищо не направи кмета,
    най голямата ти болка е това,че той краде с милиони а за селските кметови трохи

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!