1092 четения

Златен медальон на хан Омуртаг е изключителната находка на археолога Петър Славчев

Почетният гражданин на Лясковец пише спомени и опитва да се състезава с времето

100 КНИГИ ОТ ЛИЧНАТА СИ БИБЛИОТЕКА ДАРИ НА РЕГИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА „П. Р. СЛАВЙЕКОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО АРХЕОЛОГЪТ ПЕТЪР СЛАВЧЕВ. Известният проучвател на Царевец, който живее в Лясковец, е избрал да завещае на старата столица 100 от най-интересните заглавия, които сам си е купувал през годините, за да бъдат те запазени за поколенията. Сред книгите, които вече са в търновската библиотека, има предимно исторически и научни изследвания, но и две особено ценни заглавия на Моско Москов за църквата „Св. 40 мъченици“ и за Трапезица.

„Имам ги от много време и ги имам благодарение на една щастлива случайност. По онова време работех в Регионалния исторически музей в Търново и мой колега се появи един ден и каза, че засякъл камион да товари стари книги в двора на Хуманитарната гимназия. Та изчакал човекът камионът да натовари всички книги и го пренасочил към музея“, разказва Петър Славчев, който вече е на 88 г.

„Много дълго време бях абониран и събирах периодика, като например списанията „Археология“ и „Музеи и паметници“. Но на кого да ги дам? Надявам се студентите по история и археология да имат какво да научат от тези научни изследвания. Аз вече съм на ръба между живота и смъртта и не искам, когато мен няма да ме има, тези ценни книги и списания да бъдат натоварени на случаен камион и предадени за вторични суровини“, казва Петър Славчев, който преди време претърпял масивен инфаркт и оттогава живее ден за ден.

ЗЛАТНИЯТ МЕДАЛЬОН НА ХАН ОМУРТАГ Е ЕДНА ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНИТЕ НАХОДКИ НА АРХЕОЛОГА ПЕТЪР СЛАВЧЕВ, КОЙТО ОТ 1965 ДО 1974 Г. Е РАБОТИЛ НА ЦАРЕВЕЦ. Медальонът е от 20-каратово злато. Петър Славчев попаднал на него през лятото на 1975 г., докато разкопавал средновековно жилище на северозападния склон на Царевец. За съжаление, с тази находка днес се гордее Националният исторически музей, защото там е оригиналът. Ние показваме копие. Оригиналът е в София от 1976 г. и никога след това не се е връщал във Велико Търново.
„На едната страна има само изображение на Омуртаг и над него има надпис на гръцки и латински „На кан сюбиги Омуртаг”. Владетелят е облечен в разкошна надиплена дреха, закопчана с кръгла фибула на дясното рамо. В дясната си ръка държи кръст, а в лявата, която е свита пред гърдите – торбичка с пръст“, връща се назад във времето археологът. Медальонът, намерен на Царевец, е едва вторият подобен в България. Първият е находка на Карел Шкорпил. Той го е намерил някъде край Варна, но каква е съдбата на този медальон, днес никой не знае.

Керамика с човешки изображения, едно буре и бъклици, които са ползвали като трапезни съдове, костен гребен с два лъва на него… Такива неща намирах“, казва Петър Славчев, който след 1974 г. получава задача от акад. Димитър Ангелов да организира създаването на Археологическия филиал във Велико Търново. След това става първият отговорник на новата структура и работи там до пенсионирането си през 1990 г.

Петър Славчев е бил секретар на Окръжното историческо дружество „В. Н. Златарски“, основател е и дългогодишен председател на Общинския комитет „Васил Левски“ в Лясковец. Има медал и грамота от Министерския съвет по случай 1300 г. България, когато държавата отличава едва 13 достойни българи по повод тази годишнина. През 2011 г. става почетен гражданин на Лясковец.

СЕГА ПЕТЪР СЛАВЧЕВ ПИШЕ СПОМЕНИ И СЕ ОПИТВА ДА СЕ СЪСТЕЗАВА С ВРЕМЕТО. „Не ми остава много и сигурно няма да успея да довърша каквото съм започнал да пиша. Някак ми се искаше да знаят хората и за хубавите, и за не толкова хубавите моменти от живота ми. Сигурно няма да дочакам да се сбъдне голямата ми мечта – да ни срещнат стари и млади в Историческия музей. Имам какво да им кажа“, споделя археологът, който е посрещал на Царевец и Димитър Стоянов като министър на вътрешните работи, и Тодор Живков.

„За нищо не съжалявам. И как да съжалявам, като виждам Царевец днес. Аз го харесвам такъв какъвто го направиха. Обичах да копая там и да съм част от реставрационните дейности, които вървяха успоредно с разкопките“, разказва археологът.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Един коментар за “Златен медальон на хан Омуртаг е изключителната находка на археолога Петър Славчев

  • 18.05.2018 в 20:33
    Permalink

    Да е жив и здрав Петър Славчев. Много сърдечен и добър човек и отличен археолог.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *