5 четения

Великотърновският музей показва в Букурещ уникални фотоси от Руско-турската война

УНИКАЛНИ ФОТОСИ ОТ РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА ПОКАЗВА В БУКУРЕЩ РЕГИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Експозицията се нарича „България и Румъния пред прага на Новото време. Забравени снимки и гравюри от Руско-турската война” и беше открита от Емил Врежаков, уредник в отдел „Нова и най-нова история”.

Изложбата е посветена на 140 години от края на Руско-турската освободителна война и подписването на Санстефанския мирен договор и съдържа 59 изображения. Представени са гравюри, публикувани от френското издание L’Univers illustre по време на войната. Част от тях са слабо познати в обществото както в България, така и в Румъния, и са предоставени за разпространение от българското Национално движение „Русофили”. В изложбата са използвани и копия на снимки, направени от военните фотографи и кореспонденти Александър Иванов и Франц Душек, предоставени от Иво Хаджимишев и съхранявани във фонда на РИМ – Велико Търново.

Изложбата е част от Седмицата на славянската култура, организирана от Факултета по чужди езици и литература в Букурещкия университет, съвместно с посолствата на славянските държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!