180 майстори от цяла България се състезаваха в празника на дрипавата баница във Върбица

БАНИЦИ С ЦВЕКЛО И ЩИРНИК С КАРТОФЕНИ ВРЪХЧЕТА И ЗЕЛЕ, С ОРИЗ, КАЙМА, ЛУК, МАСЛИНИ, С УНГАРСКИ ЧЕРВЕН ПИПЕР, СЪС СИРЕНЕ, СЪС СИНИ СЛИВИ И ГЪБИ, С ТИКВА, ОРЕХИ, ЯБЪЛКА И КАНЕЛА… се състезаваха в горнооряховското село Върбица, където в събота се състоя Празникът на дрипавата баница.

За същия този празник местното читалище „Градина Върбица 1894“ получи награда в конкурса на платформа „Агора“. Новината за приза пристигна през март, а категорията, в която читалището беше отличено, беше „Перспективи за развитие“. Малко след това стана ясно, че инициативата на читалището в горнооряховското село вече е част от предлаганите дестинации за културен туризъм на български туристически фирми и че има предложение рецептите на участващите баници да бъдат издадени в книга.

Около 180 баници на майстори от 37 селища в цялата страна бяха подредени по масите на мегдана в селото. Състезателните категории бяха 32, като имаше награди за най-автентична рецепта, най-тънко разточени кори, най-оригинално решение, най-сладка и най-солена баница, за най-масово участие, както и за най-вкусна баница с месо и т.н.

Кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и главният организатор Анелия Димитрова в опит да опитат всички баници

БЛИЗО 30 ТАВИ С ВКУСНИ БАНИЦИ БЯХА РАЗПОЛОЖИЛИ НА ЩАНДА СИ ГОСТИТЕ ОТ СЕЛО ИЗГРЕВ В ОБЩИНА СУВОРОВО. Те успяха да впечатлят десетките гости на празника, а и журито със своята нестандартна баница с млади картофени и копривени връхчета и грабнаха приза за най-интересна баница.

Жените от Изгрев се представиха още с баница с кълцано свинско месо, пръжки и зелен лук, комачки с гъби, пататник с картофи и ориз, но и с кори. Те имаха в менюто си шопска баница, родопска баница и… зелник с подсирено овче мляко. Някои от рецептите са стари и са се запазили поне от три поколения насам.

Според рецептата на зелника, баницата се получава, след като млякото се стопля до 36-37 градуса, капва му се малко мая за сирене и след няколко минути, като се посгъсти, му се чуква и едно яйце. После се реди зелникът и най-добре е да се ползва мас, защото тогава вкусът е различен, категорични са жените от с. Изгрев. По време на празника те направиха и демонстрация как точно се прави такава баница, като забъркаха плънката в 120-годишен тиган, а печенето стана под връшник.

С 10 много вкусни баници се включиха в празника и жените от групата за изворен фолклор от горнооряховското село Янтра. Марийка Райкова, Недялка Атанасова, Соня Димова, Марийка Маринова, Радка Савова и Иваничка Савова идват на празника за първи път, но са категорични, че след това им участие домакините няма да ги забравят. А същото важи и за всеки, който опита от баниците им. Дамите показаха типичната за Янтра баница със сирене, но и баница с цвекло, с лопуш, с тиква, канела и орехи…

Освен с баници щандът на жените беше украсен и с ръчно изработени от Марийка Райкова кукли от кратуни. Куклите – мъж и жена – бяха облечени с носии, каквито носят самите самодейци в групата за изворен фолклор.

Връзката между класика и модернизъм беше акцентът на гостите от читалище „Съединение 1884“ и пенсионерския клуб „Асен Разцветников” в Драганово. Те обраха овациите с унгарската баница със зеле, приготвена от Каталин Йонкова, която е унгарка, но е омъжена в Драганово. Заради близките отношения на селото с унгарския град Фелшьожолца на щанда имаше и баница, приготвена с унгарски червен пипер. Майстор на това изкушение се оказа кметицата на селото Нели Грошкова. Редом с тези уникални специалитети жените от Драганово показаха и колко изкусни могат да бъдат в приготвянето на традиционни баници със сирене, както и на такива с ориз, с локум и кафява захар, щрудел с карамелизиран кокос и баница с кайма.

Кисела баница, на която само името се оказа кисело, беше най-интересната баница на участниците от читалище „Просвета 1927“ в златаришкото село Сливовица. Жените пристигнаха с приготвени майсторски баници с лук и орехи, само с лук, с ориз и сирене.

КОМИТАТА ОТ ВЪРБИЦА ЯНКО ЯНКОВ СЕ ЗАПИСА В ПРАЗНИКА КАТО ЕДИНСТВЕНИЯ МЪЖ УЧАСТНИК В НАДПРЕВАРАТА ЗА НАЙ-ВКУСНА И ИНТЕРЕСНА БАНИЦА. Наследникът на род опълченци се представи с мъжка баница с маслини, направена във формата на кекс. „Викам й мъжка баница, защото се прави много лесно. Трябват ти кори, както се сещаш за баница, и после плънка. В нея слагам сирене, маслини, бакпулвер и мерак, че без мерак изобщо не става вкусна. Пече се около 45 минути на предварително загрята на 180 градуса фурна“, обяснява комитата, докато реже и раздава от баницата си.

7-годишната Даная Емилова и 10-годишната Белослава Данкова от Върбица се оказаха най-голямата атракция. Момичетата замесиха тесто и направиха баница пред очите на всички гости в селото. Малките майсторки работиха под вещото ръководство на 72-годишната Стефка Данкова.

Празникът беше организиран от читалище „Градина Върбица 1894“ във Върбица с председател Анелия Димитрова. От баниците опитаха и кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, както и кметът на Върбица Чавдар Мутафов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.