24 четения

За първи път Горна Оряховица ще бъде домакин на фестивал на уличните изкуства „Улицата“

Артисти от различни сфери на изкуството ще си дадат среща на 29 май на пл. „Георги Измирлиев“ в гр. Горна Оряховица по време на фестивал „Улицата“. Мимове, фокусници, жонгльори, клоуни и приказни герои ще изпълнят пространството в центъра на града, за да покажат своите умения. Събитието започва в 12.00 ч. и ще продължи до тъмно, когато всеки, който желае, може да рисува със светлина под звездите.

В рамките на фестивала ще бъдат реализирани ателиета, в които всеки желаещ ще може да се докосне до загадките на руните и гледането на карти „Таро“, изкуството на декупажа, ходенето на кокили, правенето на хвърчила, както и да опознае смисъла, символиката и значението на изкуството „Махенди“ – рисуване с кана.

Всеки желаещ ще може да създаде красива картина, благодарение на техниката „Ебру“ или „рисуване върху вода”. Картината се отпечатва върху хартия, плат или предмет. Нейната тайна, обаче, се крие в това, че яркостта и смесването на цветовете, както и формата на рисунката, никога не могат да бъдат дублирани отново. Деца от СУ „Вичо Грънчаров“ ще рисуват на тема „Горна Оряховица – моят обновен град“, показвайки през своите очи сътвореното по проект „Обновяване на градската среда в гр. Горна Оряховица”, финансиран по ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г.

В тъмната част на деня, гостите на фестивал „Улицата“ ще бъдат въвлечени в импровизации с атрактивната фотографска техника light-painting – рисуване със светлина. Техниката позволява наслагването на светлинни образи и контури, с които се рисува в пространството и се визуализират хрумванията и идеите на всеки от нас.

Evgenishow – човекът, наричан „Златната ножичка“, ще демонстрира изкуството на шаржа – карикатурно изображение с пресилено подчертаване на специфични черти на лицето или на характера, а освен това ще покаже своя талант в перфектното изрязване на профили на хора, които ще останат за спомен на всеки гост на фестивал „Улицата“. Творецът ще демонстрира и техника за бързо скициране на портрети.

Група за огнени изкуства „Огнени сенки“ ще пресъздадат магията на огненото изкуство и ще предадат своите умения на всички желаещи. Артистите от театър Impro пък ще привлекат присъстващите в своите импровизации, включвайки ги като участници в различни по сюжет театрални постановки, защото животът е игра, а улицата най-сигурното място за среща.

В събитието активно ще се включи и НЧ „Напредък – 1869“, които ще покажат как се ходи на кокили, какви са тънкостите на брейк танците. Гости на фестивала ще бъдат и танцьорите от шоу балет „Магия“ – гр. Габрово и бийтбоксера Макс Моравски – MaxO, обявен за Кралят на бийтбоксерите за 2015 година.

През целия ден ще звучат изпълнения на флейта, цигулка, тромпет и китара, а специални гости на събитието ще са музикантите от „Роял Дикси бенд“ – В. Търново и група „Мискините“, перуанска и класическа музика и още, и още…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!