11 четения

Фестивалът „Пъстър балкански свят“ в Елена срещна модерното с традицията

Третият пореден фестивал на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“ събра на централния площад в Елена деца и възрастни, еленчани и гости от близо и далеч, които не само наблюдаваха пъстрата фолклорна програма, но и участваха в повечето дейности.

И тази година фестивалът, който е продължение на проект на общината, спечелен по Програма „Културно наследство и съвременни изкуства“, в партньорство с Международната организация за демокрация и права на човека – Осло, Норвегия, не мина без международно участие. Този път гостите бяха от Италия – кметът Салваторе Козма на малкото като Елена градче Турси и младата художничка Филомена Дамброзио, която не само рисува, но и пя на сцената на фестивала. Преди това кметът инж. Дилян Млъзев откри проявата и заедно с италианския си колега си пожелаха да работят в посока побратимяването на градовете, тъй като намериха много прилики между тях – природа, изкуство, църкви, архитектура.

Италианските гости участваха при откриването на фотоизложба, уредена от Венко Стефанов в Туристическия информационен център с най-харесваните снимки на млади фотографи, публикувани в групата „Елена и околията в снимки“. Със своите картини, уредени в постоянна изложба, впечатли кмета на Турси 82-годишният еленски художник Сава Савов.

С идеята фестивалът да сложи мост между традицията и модерното на сцената следваха фолклор и съвременни танци, рок балади на гъдулка, хоротека под звуците на рока. Деца майсториха грънци, керамика и пирографираха, а бъдещи малки художници рисуваха под зоркото око на Иван Яхнаджиев. Той отново бе в Елена, този път с още 12 художници, за участие в 26-ия пленер „Изкуството отмива от душата прахта на ежедневието“, организиран от Габриела Жекова в Йовчевата къща край Елена.

За броени часове младият Мартин Петров „модернизира“ пейките пред Клуба на пенсионера, използвайки специфични техники на друго модерно изкуство. В следобедните часове в работилница „Седянка“ правиха сапун, а Яхнаджиев – демонстрации на боди арт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!