53 четения

Шишмановата баня стана терен за средновековни битки, музика и танци

КАКВИ СА БИЛИ ИГРИТЕ, КОИТО СА ПРЕВРЪЩАЛИ МЛАДИТЕ МЪЖЕ ВЪВ ВОЙНИ, ПОКАЗАХА В СЪБОТА ДОБРОВОЛЦИ ОТ ТЪРНОВСКИЯ КЛУБ „ТРАДИЦИЯ“ И ГОСТИТЕ ИМ ОТ СДРУЖЕНИЕТО ЗА ИСТОРИЧЕСКИ ВЪЗСТАНОВКИ „ЧИГОТ“ ОТ ВАРНА. В продължение на часове пространството между църквата „Св. св. Петър и Павел“ и възстановената Шишманова баня беше превърнато в поле на средновековни занаяти, изкуства и забавления. Всички търновци и гости на града, които се включиха във фестивала, се пренесоха в XIIXIV в. – времето на династията на Асеневци.

Зрителите имаха възможност да пострелят с лък, да опитат ловкостта и сръчността си в средновековните игри, да се запознаят с музиката и танците от епохата, да оцветяват и рисуват върху керамика, да облекат царски одежди и да сложат доспехи.

„Атракцията, както обикновено, са битките между средновековните войни. Заедно с колегите ни от „Чигот“ демонстрирахме бойни техники с различни видове по големина щитове и мечове, както и тренировъчните игри“, разказва Стефан Стефанов от търновския клуб „Традиция“.

ЩАНДЪТ С ЦАРСКИ ОДЕЖДИ НА НАДЕЖДА НИКОЛОВА ОТ ШУМЕН БЕШЕ ДРУГОТО АТРАКТИВНО МЯСТО В ИСТОРИЧЕСКИЯ ФЕСТИВАЛ. Надежда Николова участва като свободен реанактор и пристигна във Велико Търново с колекцията си от царски дрехи, които сама е шила по миниатюри от Манасиевата хроника и стенописи от средновековните църкви в страната.

Форумът беше организиран от Областния информационен център във Велико Търново в рамките на информационната кампания „Европа в моя регион“. Партньор на центъра бяха Община Велико Търново, Регионалният исторически музей, „Традиция“ – клон Велико Търново, Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ от Варна, музикална формация „Ериней“ и свободни реанактори от България.

Целта на проявата беше популяризирането на обекти на културно-историческото наследство, които са обновени с европейски средства, сред които е и Шишмановата баня.

Проектът, с който Шишмановата баня беше реставрирана и социализирана, продължи две години, а средствата за реставрацията на обекта дойдоха по Норвежката програма благодарение на спечеления от общината проект „Културното наследство на Велико Търново във фокуса на Европейското културно многообразие”. Средствата, които екипът вложи в обекта, са 370 653 евро. Обектът беше укрепен, някои от стените надзидани, направена е и панорамна тераса, която отваря гледка към Янтра.

Шишмановата баня е паметник на културата с национално значение. Намира се Асеновата махала между двете църкви „Успение Богородично” и „Св. св. Петър и Павел”. Тя е една от малкото запазени подобни сгради в България.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!